Kada bih pravio ličnu listu desetak omiljenih slika svih vremena, ova bi se sigurno našla na njoj. Nju je 1963. naslikao belgijski slikar Pol Devlo i zove se "Vijadukt". Kako nikad nisam bio neko ko se mnogo razume u likovnu umetnost, jasno je da je nisam otkrio u nekom muzeju ili knjizi iz istorije umetnosti. Pre skoro dve decenije engleska grupa The Clientele stavila je upravo "Vijadukt" na omot svog trećeg albuma Strange Geometry - inače savršena kombinacija sa njihovom noćnom pop muzikom. Od tada je obožavam.

Jedan od najvećih uzora Polu Devlou je bio Đorđo de Kiriko, čija "Misterija i melanholija ulice" mi takođe spada među desetak omiljenih slika. Nemam pojma kakav je stav Pol imao prema delima Edvarda Hopera, ali meni se čini da ih na sličan način fascinira tišina gluvog doba.

Dok gledam "Vijadukt" kroz glavu mi uvek prolaze priče. I to uvek različite. U suštini to važi za sve slike koje smatram omiljenim, između ostalog zato su mi i velike. Jebeš umetnost koja te ne inspiriše. Šta god izmaštao noćas dok je gledam, osnova je uvek tiho predgrađe koje se sprema da utone u san, dok iza svakog osvetljenog prozora svira muzika sa radija.

Tako konačno dolazimo do poente. Uvek kada zamislim nekog da sluša Gistro FM, u glavi mi je soba u predgrađu, mala lampa, tek malo odškrinut prozor i tiha ulica. Razmišljajući o tome, gledajući Polovu sliku i slušajući švedski bend El Perro del Mar u pesmi Suburban Dreams, skontao sam da ispred sebe imam naziv i omot ovonedeljne emisije. Neko bi to objasnio u jednoj rečenici, a nekome su potrebna cela četiri pasusa.

A u njoj vas čeka prvi singl sa novog Tindersticks albuma, nove pesme za Ride, Džesiku Pret, Warpaint i The Black Keys, fenonomenalni albumi nedelje u vidu psihodeličnih Šveđana Dina Ögon, niskobudžetni slacker pop a la Pavement Amera True Green, džezera sa Gondwana etikete Phi-Psonics i melodičnog folk rok benda iz Njujorka Infinity Song. Obeležavamo pola veka remek-dela za Big Star, Pola Makartnija i Doli Parton, a slušamo još novi singl za Four Tet, Boba Dilana, Grandaddy, Tortoise, novog Tajlera Remzija, pomenute El Perro del Mar i mnoge druge. Link za emisiju je u prvom komentaru ispod ovog teksta.

Da li živite u predgrađu, centru, na obodu ili nigde je manje važno od toga da li imate snove i dobru muziku. Za ovo poslednje bi trebalo da ste namireni uz današnji Gistro FM.