The Great Gilly Hopkins [2016]

The Great Gilly Hopkins
Arcady Bay Entertainment / 2016
Režija: 
Stephen Herek
Scenario: 
David Paterson (prema romanu Katherine Paterson)
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.9
7

Jedno od sranja preterane konzumacije filmova koja je k tome još i nekako privedena svrsi je i to da čovek nabavi neki film iz nekog već razloga, pa se film vuče po realnom i virtuelnom prostoru mesecima, a razlog nabavke istog ispari. Dakle, ako me pitate čime me je privukao teen-inspirativni uradak kao poručen za popodnevni termin na televiziji The Great Gilly Hopkins, iskreno nemam pojma.

Mogao bih da kažem da je to zbog Stephena Hereka koji je nedvojbeno majstor zanata kada su u pitanju komedije i “family friendly” filmovi. Ali ma koliko mi bili dragi neki njegovi naslovi, on nije snimio visokoprofilni film već 20-ak godina, a i ti raniji filmovi su do sada izvetreli u mom pamćenju. Uostalom, ima i drugih reditelja koje poštujem, pa ih ne pratim po opusu televizijskih filmova i tinejdžerskih filmova koji su dušu dali za televiziju. Dakle, nije on u pitanju, kao što nije ni meni potpuno nepoznati scenarista David Paterson, niti njegova prezimenjakinja (možda čak i u srodstvu) Katherine čiji sam literarni opus iz razumljivih razloga preskočio.

Onda su verovatno glumci u pitanju. Ne Sophie Nelisse u naslovnoj ulozi problematične klinke koja se potuca od jednih do drugih udomitelja fantazirajući kako će njena majka doći po nju. Nije ni Octavia Spencer koja, ma kako dobra bila, u poslednje vreme iskače iz paštete. Ovde inače igra ulogu učiteljice koja je dovoljno pametna da se pravi tupa i neosetljiva na klinkine provokacije i troll momente. Nije ni Julia Stiles koja ima jednu jedinu scenu.

Ostaju mi Kathy Bates i Glenn Close. Ni jednu ni drugu nisam već duže vremena uhvatio u nekom filmu. Kathy Bates uloga stare dobre hrišćanke koja opominje decu da ne psuju dok ih tovi pire-krompirom i zasipa nežnošću stoji kao salivena, a u par trenutaka se čini kao i da se više nego solidno zabavlja igrajući je, što je svakako napradak u njenoj posustaloj karijeri koja se često svodi na epizode u filmovima sa Melissom McCarthy.