Dođe i prođe i ovogodišnji Nišville. Voleo bih da se više ne vraća. Ali siguran sam da hoće, na žalost.

Ali da krenemo od početka. Nakon izdanja Nišville-a iz 2019. godine uspešno sam zaobilazio ovaj festival, bila je i korona, te se baš i ne sećam da li je svih Nišvila bilo ili ne. U čemu je glavna razlika između onog 2019. godine i ovog tek završenog. Pa ove godine sam prilično uspešno zaobišao sav mogući džez. Jednostavno, moja situacija sa džezom je poput one dečije igračke, gde imate rupe u različitim geometrijskim oblicima i adekvatne drvene elemente koje treba umetnuti u te rupe. E pa utuviti meni džez je poput pokušaja da u rupu okruglog  oblika ugurate element sa kvadratnom osnovom. Jednostavno ne ide pa ne ide, te sam na kraju i odustao.

Prvi utisak u odnosu na 2019. godinu, nekad veoma prisutna atmosfera roštiljade je nestala, što je za svaku pohvalu. Mirisa roštilja nigde u tvrđavi, a i nije mu tu mesto.

Drugi utisak, i to veoma pozitivan su bendovi koje sam po prvi put čuo i na moje veliko iznenađnje, svi su domaći. Moram izdvojiti nastupe novosadskog dvojca Short Report, odlična svirka, zanimljiva muzika, bend koji bi se po više aspekata mogao uporediti sa The White Stripes, tako da jedva čekam priliku da ih ponovo čujem. To je otprilike bilo to za prvi dan.

Drugog dana vrhunac je bio još jedan novosadski bend Bluebirds, ili Plavi Ptičić. Bend sastavljen od veoma renomiranih muzičara čiji repertoar donosi obrade muzike kasnih 60ih i 70ih. Kako se njihova set lista sastoji od potpunih zicera, veoma je jasno zašto je njihov nastup prošao veoma dobro. Odličan izbor pesama, veoma dobro odsvirano, savršeno prenet duh tog muzičkog perioda, a tek vokal Tise Lekić, toliko moćan da oduva slušaoce, čak i pored diskutabilnog ozvučenja na gotovo svakoj bini festivala.

Bendovi Vacuum i Frakhtal su su sledeća dva dana imali veoma dobre nastupe. Zanimljivi instrumentalni bendovi, koji donose mešavinu različitih žanrova od stoner rocka do post rocka. Inače prilike da se upozna sa ovim bendovima niška publka je imala prošle godine u okviru EI Letnjeg Kluba u organizaciji udruženja građana Medd. Na žalost ja sam te nastupe prošle godine propustio, ali sledeće sigurno neću, te slično kao sa Short Reports jedva čekam da ih ponovo čujem. Moju neinformisanost o svim ovim domaćim bendovima mogu pripisati mojoj neizaineresovanosti za domaću muzičku scenu i sada vidim da je to greška, jer ima itekako kvalitetnih i zanimljivih bendova.

Ovi pomenuti bendovi kao i novi niško-aleksinački bend Pojave, nastupili su na Museum stejdžu. Po svemu šta su ovi bendovi pokazali, njima je bilo mesto na znatno većoj pozornici, te je njihov raspored, kako bine na kojoj nastupaju, tako i vremena u kome su nastupili bila greška, ali na tako nešto smo već navikli na ovom festivalu.

Preporuka

share