Birds of Chicago – Love in Wartime [2018]

Birds of Chicago
Love in Wartime
Signature Sound Recordings / 2018
8.4
8

Birds of Chicago je Americana/folk band koji je oformljen 2012. godine u Chicagu, Illinois. Bend vode supružnici JT Nero i Allison Russell, koji su pre formiranja BoC bili u različitim muzičkim projektima. JT je nastupao sa bendom JT and the Clouds, dok je Allison bila članica kanadskog roots sastava Po’ Girl. Njih dvoje su u početku samo profesionalno sarađivali, razmenjujući svirke preko U.S.A/Canada granice. Nero je potom nastupao kao predgupa Po’ Girl 2007. godine, na internacionalnoj turneji kojom je promovisan Home To You CD, dok je Russellova sarađivala sa njim na solo projektu mountains/forests iz 2011. godine. Nakon ovoga,  2012. zajedno su formirali Birds of Chicago i izdali album pod istim imenom. Sledeće godine su ozvaničili svoju vezu i posle kraće pauze nastavili da sviraju i snimaju, 2016. izlazi njihov drugi album Real Midnight (producirao ga je Joe Henry) a 2017. digitalni EP American Flowers za izdavačku kuću Signature Sound Recordings.

Love In Wartime je poezija praćena roots muzikom, odnosno svim mogućim stilovima roots muzike pomešanim zajedno, BoC ovo opisuju kao “sekularni gospel”. Album počinje introm “Now: Sunlight,” na kojoj Russelova melodično pevuši preko laganog bendža i klavira. Folk zvuk u kome se oseća toplina emocija koja karakteriše ceo LP. Tempo se podiže na “Never Go Back”, čiji funky gitarski rifovi odzvanjaju uz čvrstu ritam sekciju i zarazni refren. “Love in Wartime” je folk balada, koju glasovne harmonije supružnika i  povratnih vokala pretvaraju u soul, dok pevaju o ljubavi u teškim vremenima. Allison kaže: ”Svaki čin ljubavi je čin hrabrosti. Ove pesme dokumentuju zavete, velike i male, zavete poverenja i razumevanja. Mi želimo da donesemo ljudima neke dobre novosti, želimo da igraju kada ih budu čuli.” Sledeća pesma “Try”se sonično i tematski nadovezuje: “Try a little harder/give a little more/try a little harder, love/give a little more.” Uskrsnuće ljubavi ili veze na “Roll Away” … Zarazna lucidnost spoja soula, funka i jazza na “Baton Rouge” doziva susedni New Orleans… Tradicionalna “Super Lover”, Alison i njen bendžo, dok su u pozadini JT i band…

Album su producirali JT i Luther Dickinson (North Mississippi Allstars). Jedina zamerka koja može da se stavi jeste da su posao uradili savršeno, što povlači za sobom da album zvuči previše komercijalno. Chris Merrill na basu, Nick Chambers na bubnjevima, Joel Schwartz kao glavna gitara, klavijature brat Drew Lindsay, Dan Abu Absi na gitarama, Javier Saume-Mazzei na perkusijama i perfektne Kelly Hogan i Nora O'Connor na povratnim vokalima, učinili su da sve kompozicije budu jako kvalitetno odsvirane,  na način na koji i zaslužuju. Posle ovakvog LPja, ukoliko nastave da prave ovakvu muziku, jedino što ostaje za Birds of Chicago je zasluženi komercijalni uspeh.     

Preporuka

share