Otkrivanje muzike je čudesan proces. Zahteva od subjekta da se odrekne nečega kako bi dobio nešto drugo. Skoro je sigurno da je to drugo – nešto novo. Jer nema smisla otkrivati ono što je subjektu već poznato. Odricanje, možete neoprezno zaključiti, nema nikakve veze s otkrivanjem. Sve se kao samo dopunjuje. Međutim, to je zamka. Kada prvi put čujete nešto novo, a istovremeno i nešto što je nekoliko koraka udaljeno od vaše sigurne zone, prva reakcija je odbijanje. Novo je neprijatelj koji preti da poruši stari poredak. Intuicija nam poručuje da to ne radimo. Primitivni mozak zna da će postojeći poredak biti srušen, možda ne odmah, ali posle trećeg pokušaja plivanja u nepoznatim vodama – sigurno. Primitivni deo želi status quo, jer inače ne bi bio primitivan. Sofisticirani deo mozga želi da se razvija, njemu nedostaju novi podsticaji. Hranjenje tog dela uma podrazumeva promenu, a promena kao cunami ruši stari poredak.

Otkrivanje nove muzike (ali i knjiga, filmova, predstava…) zahteva odricanje, a u nekim slučajevima i izdaju. Svet koji je izgrađen u formativnim godinama uvek je slađi od svih drugih svetova. Mnogima je taj svet bio jedini prostor slobode, tamo su mogli da pobegnu svaki put, a to je bilo često, kada ih pritisnu užasne tinejdžerske muke.

To je jedan od razloga zašto ne uspevamo da otkrivamo nove svetove. Da bi se otključala vrata mora se uraditi ozbiljan posao. Neophodne su psihičke pripreme. Samo razmišljanje o problemu može biti oslobađajuće. Um treba biti pripremljen. Mora biti spreman da će doći do turbulencija. Drugim rečima, treba razmišljati o tome. Treba posveti vreme. A onda kada naiđe nešto novo u svesti će postojati zamisao da bi se to moglo probati. Prvi put nikako ne ide. Ako ima i mali procenat potencijala, koji je prepoznao otvoreni um, sluša se drugi, pa treći put. Onda pauza, pa ponovo nešto drugo od novog benda. I tako nekoliko ciklusa, pokušaja i pauza. I onda, naivni bi rekli – odjednom – muzika grupe s kojom se rvete vam se ukaže pred očima, cela, naivna, puna svega što vam u tom trenutku treba.