Hari Poter serijal, Džoana Rouling

 

Sigurno ste čuli do sada da je Hari Poter najprodavaniji serijal knjiga u istoriji. Fantastična priča koja se proteže u sedam tomova govori o dečaku koji odrasta između dva sveta: sveta običnih ljudi, normalaca, i čarobnjaka i veštica. Za one malobrojne koji još uvek ne znaju, reč je o drevnoj priči o borbi dobra i zla koja u sebi sadrži neke od najstarijih mitova i motiva iz svetske i engleske književnosti.

No, kako su knjige širom sveta prodate u preko 400 miliona primeraka, skoro niko nije mogao da zaobiđe priču i o njegovoj autorki. Priča o Dž. K. Rouling, samohranoj majci koja živi od socijalnog osiguranja i postaje multimilionerka samo zahvaljujući knjigama za decu, i to u roku od samo 5 godina, postala je planetarno popularna, gotovo isto kao i njena priča o Hariju. U stvari, od marta 2011. Forbs je procenio bogatstvo Rouling na čitavih milijardu dolara, a mali čarobnjak je iznedrio generacije dece i odraslih, izvršivši nezapamćen uticaj na kulturu kakav je teško opisati.

 

Dž. K. Rouling – pre Harija Potera

Džoan Rouling je rođena u malom gradu Jejtu na jugozapadu Engleske u blizini Bristola, kao ćerka Ane i Pitera Rouling. Piter Rouling je radio u Rolls-Roice, a majka kao laboratorijski asistent. Nakon Džoaninog rođenja, porodica Rouling se preselila u Vinterborn, gde je Džoan Rouling krenula u školu 1970. Već u detinjstvu Džoan Rouling je volela mnogo da čita, što je veoma ohrabrilo njenu majku. Zapravo, priča se da je Rouling još u ranoj mladosti želela da postane pisac. Sa pet ili šest godina izmislila je svoju prvu priču o zecu koji boluje od morbila. Godine 1974. porodica Rouling se konačno preselila u Vels gde je završila srednju školu. Postizala je veoma dobre ocene, posebno iz lingvističkih predmeta, dok iz sporta i matematike, prema sopstvenim izjavama, nije bila naročito dobra.