Ako negde postoje nedelje iz kojih se svojevoljno ne izlazi iz kreveta ceo dan, onda su one u novembru. Često ih ima nekoliko, a bar jedna uvek. Ona jednobojna, mokra, u trenerci sa rupom na sredini. Otprilike baš kao ova danas. Ko ima više sreće provešće je celu vodoravno, a ovi nešto nerećniji probaće da ukradu bar njen sat. Ako tada požele da se isključe uz muziku, mislim da ovonedeljna Gistro FM epizoda pruža dobru opciju. Onu nedeljnu. Zato se i zove tako.

Početkom novembra obeležilo se pola veka od Lu Ridovog remek-dela Transformer, onog na kome su pesme Perfect Day, Walk on the Wild Side i Satellite of Love. Kakav je ovo album govori i to što danas slušamo dve divne pesme sa njega, a od kojih nijedna nije ona od tri pomenuta hita. Mnogo veliki album.

Idealna ploča za kišnu nedelju zove se Essence i nju je pre dvadesetak godina snimila Lusinda Vilijams. Uostalom, stih jedne od dve pesme koje danas slušamo sa ove albumčine glasi "Heavy blankets cover lonely girls". Sve jasno.

Od noviteta tu je sjajan akustični album Džeba Loja Nikolsa, za lagani večernji džez ugođaj zadužen je kvartet Bila Frizela, nova pesma za Fleet Foxes, tu su novi soul psihodelični albumi (ima ih čak pet) benda Sault, a slušamo i prvi singl sa novog izdanja belgijskog benda dEUS, njihovog prvog nakon više od 10 godina pauze. Za popodnevnu dremku sam zgotovio dream pop blok sa Slowdive, Ride i My Bloody Valentine, a sanjarenju ništa ne smetaju ni Nik Kejv, Tindersticks, Džoni Mičel, Majls Dejvis, Silver Jews, Bird Streets i mnogi drugi.

Danas je griža savesti na nekoj drugoj planeti. Kišna novembarska nedelja, pod ćebetom, uz dobru muziku je na ovoj.

Preporuka

share

share