Postoje oni dani kada dajemo sve od sebe, kada se znojimo, kada pazimo šta pričamo, sa kim se viđamo, radimo dva posla istovremeno, štedimo, vežbamo i mislimo unapred. A postoje i oni kada ništa od toga ne radimo. Muzika iz današnje Gistro FM epizode je za ove potonje. Jer u svakom životu mora postojati nedelja...

Danas predstavljam novo The War On Drugs izdanje. Nakon dva savršena albuma, morao je doći jedan koji je "samo" dobar. Ali i takav je bolji od dve trećine ploča snimljenih u ovoj, muzički oskudnoj, 2021. Album se pojavio praktično u isto vreme kada sam se nakon tri i po godine vratio u svoj stan. I zove se I Don't Live Here Anymore. Svi ti bendovi koji su u našim malim životima veliki, između ostalog su takvi jer nas pronađu u pravo vreme, na pravom mestu. To je enigma za mnoge ljude, a kamoli ploče. Album nedelje broj jedan.

Nakon što su Lambchop otišli u vode koje ne mirišu na moje, njihovo mesto je zauzela grupa The Delines. Ako ste se piatli kako zvuči veče nakon radnog dana u nekoj američkoj pripozdini, niko vam neće dati bolji muzički odgovor od The Delines. Pošto se to sigurno ne pitate, onda ćete samo uživati u njihovim noćnim melodijama. Njihov saundtrak za novu knjigu Vilija Vlautina je nešto najlepše što je uplivalo u moje slušalice ove godine. Album nedelje broj dva.

Treći album nedelje je snimio kvintet poljskog violiniste Adama Beldiča, na kome gostuje trubač sa Sardinije Paolo Frezu. Savršena muzika za jesenje popodne, toplu kafu, čaj, posteljinu i nepokušavanje. Posebno se izdvajaja sjajna obrada Hyperballad (u originalu Björk), koja je u ovom džez ruhu dobila neko novo kosmičko značenje.

Gistro evergreen je soul klasik Ala Grina iz prve polovine sedamdesetih, slušamo još nove pesme za Cat Power, Hurray for the Riff Raff, Bilija Brega, a najavljujem skori beogradski koncert makedonskog benda 21 vek, odnosno hrvatskog Nemanja. U ovoj emisiji društvo nam prave još Spiritualized, Nik Kejv, Bright Eyes, Dinosaur Jr, Meri Letimor i drugi.

Nekih dana je moranje, drugih nemoranje, a muzika iz ovonedeljne emisije je prevashodno za ove druge.

Preporuka

share

share