Skoro godinu nakon što nas je napustio Mekoj Tajner, sa ovog sveta otišao je još jedan član Velike četvorke džez klavira Čik Korija (Chick Corea).

Tačno 9. februara 2021. otišao je čovek koji je svojim bogatim opusom oplemenio muzičku kulturu najboljom fuzijom džez i rok muzike, kroz svoje mnogobrojne sastave i albume, od kojih neki predstavljaju vrhunce u u muzičkom stvaralaštvu dvadesetog veka.

I ne samo to - Čik Korija je bio skroman i diskretan čovek i pedagog, persona snage i integriteta sposobna da inspiriše, nadahnjuje, vodi generacije svirača i umetnika, koji su uz njegovu auru sazrevali i otvarali sopstvene sfere i kreativne distance.

U recenziji albuma The Magician pre nešto manje od 3 godine napisao sam: "Veličanstvena proslava sedamdesetpetog rođendana maestralnog Čika Korije (Chick Corea), u legendarnom Blue Note klubu u Njujorku, jedan je od ključnih događaja u džez muzici iz 2017. godine.

Trošiti reči na značaj i karijeru genijalnog pijaniste bilo bi suvišno, jer njegov impresivan muzički opus ponekad govori sam za sebe. Međutim, za razliku od većine svojih kolega, koji bi se odlučili da dolazak poznih godina slave u miru porodično-prijateljskog okruženja, daleko od javnosti i bez mnogo pompe, Korija je odlučio da slavi svaku okruglu godinu, i to na prilično veličanstven način."

Čik Korija je bio jedinstven do samog kraja, ali hajmo barem da se malo pozabavimo bogatim diskografskim opusom i ukažemo na ključne trenutke Korijine karijere..

Preporuka

share
share