Three Billboards Outside Ebbing, Missouri [2017]

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Blueprint Pictures
Režija: 
Martin McDonagh
Scenario: 
Martin McDonagh
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
10
10

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri je tragikomedija epskih razmera satkana od briljantnih performansa, gde prednjače Frensis Mekdormand (Francis McDormand) i Sem Rokvel (Sam Rockvell).

Martin Mekdona, od ranije poznat po hitu In Bruges, rešio je da u 2017. primeni sličan princip rada, mešajući egzotiku prirodne scenografije i rustičnih krajolika sa jakom karakterizacijom, pružajući priliku glumcima da daju svoje maksimume.

Retko gde je zatucanost i inertnost palanke u poslednje vreme prikazana toliko efektno kao u Mekdoninom filmu. Njegov Ebing, Mizuri jeste satkan od očuvanih fasada i bajkovitih šuma i livada, ali te lepote skrivaju duboko poremećene društvene i klasne odnose, i mentalitet koji je bliži pećinskom, nego li modernom čoveku.

Kada se stvari do te mere otrgnu kontroli, onda običan čovek uzima stvar u svoje ruke, pokušavajući da stvori kakav takav balans, barem u opštem sagledavanju pravde.

Međutim, Mekdonina junakinja koja bilbordima pokušava da skrene pažnju na internost policije i ravnodušnost zajednice, niti vapi za pravdom, niti želi da se sveti. Njen postupak je više samurajski put očajnika, očajnika koji zna da je na putu bez povratka.

I tu je Mekdormandova sjajna. Kreacija očajne Mildred Hejs je njena najbolja uloga još od filma Fargo. Međutim, čak i Mekdormandina uloga ne bi bila toliko uverljiva da nema na drugoj strani suparnika u vidu policajca kojeg savršeno glumi Sem Rokvel. I Rokvelu je uspelo nešto što samo najbolji uspevaju u dva sata filma. Njegova uverljiva transformacija iz rasistički nastrojenog siledžije u osvetnika bez policijske značke, jedno je od glumački najviših dostignuća godine.

I to je samo deo kvaliteta ovog izuzetnog filmskog ostvarenja, jer Mekdonini Bilbordi nude višedimenzionalna tumačenja, tražeći od objektivnog posmatrača preispitivanje pojmova univerzalne pravde i iskonskog zla, koji mahom stoje nasuprot jedno drugom, ali vrlo često idu i u paketu, naročito kada pojedinac krene u obračun sa sistemski poremećenim vrednostima.

Preporuka

share

share