Sunce i plavo nebo. Januarsko jutro koje priziva proleće. Ne moram nigde tog dana, što znači da je jutro zapravo podne. Pijem prvu kafu na suncu u dvorištu. Na slušalicama mi je Net King Kol. Od svih verzija pesme You're the Cream in My Coffee nijedna mi ne paše kao njegova. I tako je još od vremena dok je Raif Dizdarević bio predsednik Jugoslavije, od kada otprilike znam ovu pesmu. Još uvek me vozi, uprkos decenijama. Toliko me radi, da sam rešio da ovonedeljnu Gistro FM epizodu nazovem baš po njoj. A onda joj se, po koefeinskoj vezi, pridružila i jedna od najdražih mi pesama Boba Dilana.

Mnogo se novih, dobrih albuma pojavilo u poslednje vreme. Tu pre svega mislim na aktuelno izdanje kanadskog benda Destroyer. Idealna ploča za sporu, zimsku, noćnu vožnju po praznim ulicama. Ako biste da februarsko veče provedete uz muziku koja podseća na filmove Dejvida Linča, onda od srca preporučujem novi album nemačke grupe Bohren & Der Club of Gore. Za one koji vole prirodan spoj džeza, fanka, elektronike i eksperimentalne muzike, tu je novi album Džefa Parkera, gitariste kultne čikaške grupe Tortoise. A ako ste se nekad pitali kako bi zvučao Enio Morikone kada bi u svoje melodije utopio gitare i elektroniku, odgovor vas možda čeka na odličnom novom albumu italijanskog benda Calibro 35.

Predstavićemo novi singl za Khruangbin i Liona Bridžisa, novi solo album Nikolasa Godina iz dua Air, novo izdanje za Kanađane Holy Fuck, kao i opičeni folk sa novog albuma Six Organs of Admittance. Što se jubileja tiče, ovih dana jedna velika ploča Vana Morisona puni pola veka, a sa nje ćemo čuti dve pesme koje još uvek zvuče vitalnije od pola savremenih hitova. Tu su još novi Soil and Pimp Session, Thundercat, Kyotto Connection i mnogi drugi.

Kafa sa šlagom, kremom ili bez ičega, sunce, oblaci, fotelja, posteljina ili ćebe, tek nedeljno februarsko jutro bolje klizi uz Gistro.

Preporuka

share
share