Za razliku od popularne muzike, zvuci koje čujemo u džezu nisu prijemčivi tako velikom broju ljudi. Od onih koji ne vole džez najčešće ćete čuti argumente tipa: dosadna muzika u kojoj se ništa ne dešava; previše improvizacija; mnogo je bučna; isuviše apstraktna. No, oni „smeliji“ od tih koji nisu ljubitelji ove vrste muzike, ipak priznaju da postoji par džez albuma koje mogu da slušaju. Gotovo po pravilu, jedna od tih ploča koju vole i „nedžezeri“ je album o kome danas pričamo.

Ploča „Kind of Blue“ koju je 1959. godine snimio trubač Majls Dejvis sa svojim bendom, nije samo najpoznatiji i najprodavaniji džez album svih vremena, već je jedno od najlepših muzičkih izdanja u istoriji muzike. Do sada se prodao u preko 20 miliona primeraka, a po nekim podacima ovo izdanje se i danas prodaje u 5.000 primeraka nedeljno i to bez obzira na to što je od njegovog objavljivanja prošlo više od pola veka. Ozbiljnost svake liste najvažnijih muzičkih albuma 20. veka procenjuje se na osnovu podatka da li se ovo izdanje nalazi u prvih deset.

Ukoliko pišete o muzici i imate potrebu da otkrivate rupu na saksiji, onda to svakako nećete raditi tako što ćete objašnjavati lepotu ove ploče. Međutim, ako želite da ličnom pričom o ovom Majlsovom klasiku na njega navučete još ono troje koji su prekjuče sa Robinzonom i Petkom doputovali u civilizaciju, onda vaš trud možda i ima smisla.

Preporuka