Buđenje pored otvorenog prozora, pogled sa balkona i lenje melodije. Došlo je leto. Oseća se na koži, miriše u vazduhu, vidi se na krošnjama, čuje se u današnjoj Gistro FM epizodi. Nekada se neke stvari ne moraju. Veći i manji letnji klasici koje danas slušamo oda su tom nemoranju. Džordž Geršvin, Ela Ficdžerald, Luis Armstrong, Bili Holidej, Đavoli, Yo La Tengo, Net King Kol, Vlada Divljan, Butthole Surfers i Belle & Sebastian samo su od neki od onih koji sviraju dok se odrolava crveni tepih za leto.

I današnji album nedelje je leto. Grupa je iz Njujorka i zove se Tredici Bacci (na italijanskom Trideset poljubaca). Lože se na Enija Morikonea, Henrija Mančinija i Barta Bakaraka. Na njihovom novom albumu svira preko 20 muzičara. Gudački aranžmani podsećaju na neka prošla leta, iako je album svež. Odavno mi se nije ovoliko svideo neki bend za kog nisam znao da postoji do pre neki dan. Savršen pop.

Slušamo novu pesmu za Majkla Kivanuku, prvi singl sa novog albuma Devendre Banharta, naslovnu pesmu iz novog Džarmušovog filma, a predstavljamo debi album novih soul nada iz Ostina, osmočlanu grupu Los Coast.

Ako volite ono što objavljuje etiketa Džeka Vajta Third Man Records, obratite pažnju na novi album Lili Me. Prvi singl je na pola puta između folka, popa i šlagera. I zvuči genijalno.

Nedavno su se pojavile nove "žive" ploče za Sonic Youth, Shellac i Car Seat Headrest, pa ih danas slušamo u paketu.

Gistro evergreen je jedan od najlepših letnjih albuma s kraja sedamdesetih. Reč je o klasiku "Risque" kog su pre tačno 40 godina snimili Najl Rodžers i njegovi Chic. Vrele noći, disko kugla posle koje sledi zamračena soba sa ventilatorom, odličan su enterijer za ove vanvremenske melodije.

Ove nedelje sam u rubrici Gistro guilty pleasures zaista otišao dođavola, jer poput nekakvig Stenka ili Bonton radija, slušamo stari letnji hit Krisa Rije. Ali kad volim tu stvar, jbg. Turn it up, turn it on. Kris nije nikakav kralj plaže, ali ova pesma tako miriše na julski hedonizam.

Društvo nam prave još Brus Springstin, Galaxie 500, Sly and the Family Stone, The National, Ričard Holi, Elton Džon, Calexico & Iron & Wine, Teenage Fanclub, Loni Liston Smit i mnogi drugi.

Ovo možda nije najsavršeniji saundtrak za početak leta, ali može da posluži kao pristojan intro za nemorajuće dane kad se čini da je livin' easy.