Sa smrću Krisa Kristoffersona, svet nije izgubio samo umetnika; izgubio je ikonu, figuru koja je istovremeno utelovila esenciju američkog duha i univerzalne vrednosti umetničkog izraza. Kristofferson je bio više od muzičara ili glumca – bio je čovek koji je umetnost doživljavao kao sredstvo za istraživanje dubokih egzistencijalnih istina, uvek u potrazi za smislom, autentičnošću i slobodom.

Njegova smrt simbolizuje ne samo kraj jednog života, već i kraj jedne epohe u kojoj su umetnost i angažman nerazdvojivo koegzistirali.

Kris Kristofferson rođen je 22. juna 1936. godine u gradu Braunsvilu, Teksas. Iako je potekao iz porodice sa vojničkom tradicijom, njegova strast za pisanjem i muzikom odvela ga je u potpuno drugačijem pravcu. Nakon školovanja na Oksfordu, gde je studirao englesku književnost kao Roudsov stipendista, Kristofferson se vratio u Ameriku i prijavio u vojsku. Međutim, njegov pravi put bio je daleko od vojne discipline. Kada je odlučio da napusti vojnu karijeru, postao je jedan od onih umetnika koji su žrtvovali sigurnost zarad svoje umetničke vizije.

Preseljenje u Nešvil, gde je radio kao čistač u studiju Columbia Records, postalo je ključni trenutak u njegovom životu. U to vreme, pisao je pesme koje su ubrzo počeli da izvode najpoznatiji kantri izvođači, što je otvorilo vrata njegovoj solo karijeri.

Preporuka

share
share