Uz tu pesmu sam odrastao. Slušao sam je na vokmenu, ali i pre nego što sam imao vokmen. Slušao sam je i one noći kad sam se vratio sa Ground Zero koncerta. Ona je bila u pozadini i kad sam pakovao kofer za Ameriku. Ona je i sad sa mnom, na plus 40 u Teksasu. Napisana je 1933, a najpoznatija verzija je snimljena 1958. To je jedna od najlepših pesama svih vremena. Reč je o evergreen temi "Smoke Gets in Your Eyes" u verziji The Platters. Ona je toliko velika da joj ne treba nikakav povod da otvori današnji Gistro FM, pa čak ni da se cela epizoda zove baš po njoj.

Prvi album nedelje se pojavio u petak, a u pitanju je novo izdanje Brusa Springstina "Western Stars". The Boss je rešio da za ovu zgodu odmori E Street Band i okrene se raskošno orkestriranom amerikana zvuku iz sademdesetih. Bez obzira da li je hteo samo da bude nežan, ili je indirektno objašnjavao aktuelnom američkom predsedniku kakva Amerika je zapravo great, ili je stvarno poželeo da sedne u svoj El Camino i odveze se u tri pizde materine, tek Brus je snimio jednu od svojih najlepših ploča u ovom veku. Ovo je ploča za noć, prirodu i vrućinu. Već sad znam koji će mi album obeležiti leto.

Nakon jedne i po decenije od poslednje saradnje, u studiju su se ponovo našli Calexico i Iron & Wine. Sve pesme je napisao Sem Bim, a Džoi Burns i Džon Konvertino su ih odsvirali baš onako kako niko drugi ne bi. Meksiko, Arizona, Teksas, Mediteran i more. Album nedelje broj dva.

Martin Skorseze je nedavno snimio još jedan dokumentarac o Bobu Dilanu, tačnije o njegovoj legendarnoj turneju Rolling Thunder Revue iz sredine sedamdesetih. Za tu priliku je dopunjen ovaj Dilanov, već objavljeni butleg, koji se sada prostore na celih 14 diskova. Kada ovoliko lepote stane u ovako sirove verzije pesama, to jedino znači da ih je napisao jedan od najvećih. Danas slušamo "Isis" i "One More Cup of Coffee".

Predstavljamo i sjajni novi album izraelskog kontrabasiste Avišai Koena, obradu Lu Ridove "Perfect Day" u verziji Karen O i Danger Mousea, odličan novi gitarski pop album Eleni Mandel, a u rubrici Gistro guilty pleasures vrzmaju se Red Hot Chili Peppers.

Još uvek natenane preslušavamo novi album Bila Kalahana, a poslednji pozdrav šaljemo Doktoru Džonu.

To što iz Amerike najavljujem beogradske koncerte legendarnog Džejmsa Čensa, odnosno benda Shilpa Ray, samo znači da bih se našao na oba da sam tu. Propustite samo ako baš morate.

Slušamo i Sonic Youth, Doli Parton, PJ Harvey, My Bloody Valentine, Lambchop i mnoge druge.

Današnja Gistro FM epizoda je jedan mogući saundtrak za sve one lepote koje su se smestile u reči hedonizam i leto.

Preporuka