Ford v Ferrari [2019]

Ford v Ferrari
Chernin Entertainment, Twentieth Century Fox
Režija: 
James Mangold
Scenario: 
Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Zemlja proizvodnje: 
USA | France
Jezik: 
English | Italian | French | Japanese
7.5
7

Rivalstva u automobilskoj industriji kroz istoriju ovenčana su uporedo sa razvojem tehničke revolucije i inkorporiranja inovacija u postizanje i dosezanje što veće brzine četvorotočkaša.

Legendarne bitke vozača i tehničkog osoblja u pomeranju granica često su ostajale u senci tajnih i internih dogovora vlasnika automobilskih giganata i njihovih upravnih odbora, mahom na štetu onih naizgled malih ljudi zaslužnih za razvoj mašina.

Ford v Ferrari je uobičajeni holivudski blokbaster uradak, koji veliča ulogu radničke klase i napore učinjene za dobrobit čovečanstva, što mahom stoji obrnuto proporcionalno od uvećanja profita velikih industrijalaca, u ovom slučaju Henrija Forda Juniora, naslednika imperije.

No, zabavna priča prati izgnanika automobilske industrije Kena Majlsa na putu pobede na legendarnoj trci 24 časova Le Mana, kao i celokupnu avanturu i zamešateljstvo oko ličnog sukoba vlasnika Ferarija i Forda šezdesetih godina prošlog veka, i u dobroj meri je narativnim duhom oslonjena na sportsko-akcione drame iz sedamdesetih, što je veliki plus u meri u kojoj sirova pojava ispijenog Kristijana Bejla uspeva da dramatizuje sudbinu legendarnog vozača.

A on to uspeva, i ovo je njegova ponajbolja uloga u poslednjih nekoliko godina, međutim, nije dovoljna dobra gluma, brzi automobili, kvalitetno namontirane scene i besprekorno pogođen duh vremena, jer memorabilniji utisak stvara emotivnija priča za koju je bilo dovoljno prostora između akcionih vratolomija i automehaničarskih nadmudrolija.

Preporuka

share