Postoji muzika koju slušam kada mi nije ni do čega i ona uz koju se radujem što sam živ. Pesma "Head On" od The Jesus & Mary Chain spada u drugu grupu. Uz nju sam milion puta svirao sve vazdušne instrumente, ne mareći za to šta će biti sutra. A ona ima taj jedan stih "That second hand living it just won't do" koji mi je još od tinejdžerskih godina neka vrsta podsetnika da je polovan život često samo pseudonim za komfornu zonu. A jebeš polovni život. Otud naslov ove epizode, otud Džep na ležaljci ispod sunca.

Kad smo kod Džepa i (ne)polovnih života, bez nekog konkretnog povoda danas pravimo muzički omaž filmu La Grande Bellezza. Slušamo Demijena Džurada u jednoj od najlepših ovovekovnih serenada "Everything Trying", odnosno rajsku temu "The Beatitudes" ruskog kompozitora Vladimira Martinova, u izvođenju Kronos kvarteta.

Prvi album nedelje potpisuje pijanista Bred Meldau. On je ovog puta tako dobro pomešao džez, elektroniku, avangardu i ambijentalnu muzuku, snimivši najlepšu ploču još od albuma Highway Rider iz 2010. Ako volite Radiohead i Esbjorna Svensona obratite pažnju. Eksperiment koji je uspeo već u prvoj pesmi na albumu.

To što verovatno nikad niste čuli za preostala dva albuma nedelje, samo je razlog više da načuljite uši. Ako volite Belle & Sebastian, Pola Velera ili Pulp, bilo bi zgodno da potražite novu ploču benda The Catenary Wires. Pop iz sobe. Ako ste više u letnjem lazy modu, tu je norveški kompozitor Ojvind Torvund. Inspirisan lounge pravcem exotica, on je sa 16-očlanim orkestrom snimio opušteni laid back elektro/pop/psihodeličan album koji otkrivate svakim novim slušanjem. Pop za sobu.

Sudeći po drugom singlu sa nove ploče Brusa Springstina koja stiže u junu, već sada imamo ozbiljnog kandidata za album godine. Pesma "There Goes My Miracle" kao da je pobegla sa nekog neobjavljenog albuma Roja Orbisona. Ne znam koliko sam je desestina puta preslušao u poslednjih nedelju dana. Jedva čekam Western Stars.

Imajući ovo u vidu, ima logike da prvi Gistro evergreen bude poslednji album Roja Orbisona iz 1989. Mystery Girl. U ovu ploču sam se zaljubio kao klinac i tu ljubav decenije samo učvršćuju. "California Blue" i "In the Real World" su mi još uvek favoriti. Uz ovakvu muziku se dočekuje leto.

Drugi album nedelje je dvadesetogodišnjak The Soft Bulletin kog su u maju 1999. objavili Thr Flaming Lips. Meni njihova najdraže izdanje na kom nema prosečne pesme. Neki novinar je za ovo rekao da zvuči kao Pet Sounds iz devedesetih i nije mnogo pogrešio. Jedna od poslednjih velikih ploča iz prošlog veka.

Slušamo nove singlove za The Black Keys i The Raconteurs, a predstavljamo i nova izdanja za Morisija, Flying Lotus i jednog od najvećih kompozitora pop muzike Džimija Veba.

Tu negde su i The National, Smog, Primal Scream, Belle & Sebastian, Lu Doilon, Marlon Vilijams, Final Fantasy i mnogi drugi.

Kad postoji ovakva muzika, onda stvarno taj polovni život neće da može.

Preporuka