Clarence John Laughlin (1905 - 2. januar 1985) bio je američki fotograf, najpoznatiji po svojim nadrealističkim fotografijama američkog juga.

Mnogi istoričari smatraju da je Laughlin prvi pravi nadrealistički fotograf u Sjedinjenim Državama. Njegove slike su često nostalgične, odražavaju uticaj Eugène Atgeta i drugih fotografa koji su pokušali uhvatiti nestale urbane krajolike. Laughlinova najpoznatija knjiga, Ghosts Along the Mississippi, prvi put je objavljena 1948. godine.

Clarence John Laughlin je rođen u Lake Charlesu, Louisiana, u porodici srednje klase. Njegovo turbulentno djetinjstvo, južnjačko nasleđe i interes za književnost su u najvećoj meri uticali na njegov rad.

Nakon što su izgubili sve u neuspelom preduzeću za uzgoj pirinča 1910. godine, njegova porodica i on bivaju prisiljeni da se presele u New Orleans, gdje je Laughlinov otac našao posao u fabrici. Clarence je bio introvertno dijete sa nekoliko prijatelja i bliskim odnosom sa svojim ocem, koji je njegovao i ohrabrivao njegovu ljubav prema književnosti i čija je smrt 1918. bila težak udarca za tada trinaestogodišnjeg dečaka.

Iako je 1920. godine napustio srednju školu, nakon što je jedva završio svoju prvu godinu, Laughlin je bio obrazovan i pismen čovjek. Njegov veliki rečnik i ljubav prema jeziku očigledni su u detaljnim opisima, koji prate njegove fotografije. U početku, težio je da bude pisac i napisao je mnogo pesama i priča u stilu francuskog simbolizma, od kojih je većina ostala neobjavljena.

Laughlin je otkrio fotografiju kada je imao 25 ​​godina i naučio je kako da koristi jednostavnu kameru velikog formata. Počeo je da radi kao slobodni arhitektonski fotograf i kasnije je radio u agencijama kao što su Vogue Magazine i američka vlada. Nezadovoljan ograničenjima rada za vladu, brzo odustaje od ovog angažmana, da bi kraju napustio i Vogue nakon sukoba s tadašnjim urednikom Edwardom Steichenom. Nakon toga je gotovo isključivo radio na ličnim projektima, koristeći širok spektar fotografskih stilova i tehnika, od jednostavnih geometrijskih apstrakcija arhitektonskih obeležja do razrađenih alegorija koje koriste modele, kostime i rekvizite.

Kroz ovaj period jedan od njegovih omiljenih modela bio je Dody Weston Thompson koji je i sam postao značajan fotograf.

Umro je 2. januara 1985. u New Orleansu, ostavivši iza sebe impresivnu zbirku knjiga i slika. Zahvaljujući 17.000 negativa koje je sačuvao, njegov rad se i dalje prikazuje širom Sjedinjenih Država i Evrope. Laughlinovu biblioteku, koja se sastoji od preko 30.000 svezaka, kupio je Državni univerzitet u Louisiani 1986. godine. Zbirka se fokusira na naučnu fantastiku, fantaziju, misteriju i horor. Ostale teme su umetnost i dizajn 20. veka, evropska i američka arhitektura, fotografija, Victoriana, humor, seks i seksualnost, psihologija, spiritualizam i okultno.

Sahranjen je na pariškom groblju Père Lachaise u grobu 18223.

Preporuka