Počela je zima. Stižu ona nedeljna popodneva koja provodimo ispod ćebeta, kada nam u sobi često boravi para iz šolje kafe ili čaja, kada su zamagljeni prozori, a lenjost i griža savesti se kače manje nego inače. Još ako se čuje adekvatna muzika za to nerađenje ničeg, postoje dobre šanse da neku od tih zimskih nedelja ne zaboravimo ni u proleće. Zato će današnja Gistro FM epizoda pokušati da muzikom oslika opušteno, nemorajuće i sporo zimsko nedeljno popodne. Otud i naziv Winter Afternoon, otud i Leonard Koen u Klinton ulici, otud i nekoliko zimskih himni.

Prvi album nedelje je ploča koju je Brus Springstin uživo snimio na Brodveju i objavio pre neki dan. Nakon 236 koncerata u poslednjih godinu i kusur dana, Boss je konačno završio svoju jedinu "9 to 5" šljaku u životu. Iako su ovde njegove najpoznatije pesme odsvirane samo na akustičnoj gitari ili klaviru, ovo je ploča zbog koje se pravi mesto na polici. Brusove priče između pesama često liče na poeziju. Neke su iz njegove autobiografije, druge su improvizacija. Važan dokument jednog vremena koje ističe.

Kada je u pitanju budućnost ženske folk muzike, Fibi Bridžers, Džulijen Bejker i Lusi Dahus spadaju među vodeće u žanru. Sve tri imaju po 23-24 godine i na svojim solo pločama su već pokazale raskošan talenat. Kako su bliske prijateljice, ove godine su rešile da naprave zajednični bend Boygenius i snime istoimeni EP. Na njemu čujemo da njih tri umeju mnogo više od melanholičnih pesama na akustičnim gitarama. Glupo bi bilo da se završi ova godina, a da ne čujete ovo izdanje. Gistro heavy rotation broj dva.

Početkom sledeće godine novi album, osmi po redu, objaviće Deerhunter. Ova ploča sa neviđenom lakoćom spaja pop, folk, elektroniku i eksperimentalnu muziku. Lider benda Bredford Koks jedan je od najtalentovanijih muzičara koju su se pojavili u ovom veku, a što se mene tiče, ovo je njihov najbolje izdanje još od ploče "Halcyon Digest" koja je mi je bila album 2010. godine. Danas je ovo Gistro heavy rotation broj tri.

Predstavljamo još i novi EP za Šarlot Gejnzbur, prvi singl sa novog Lambchop albuma, još jednu pesmu sa ploče Kesa Mekombsa koja nam stiže u martu, obradu koju su Mercury Rev snimili zajedno sa Houp Sandoval iz Mazzy Star, novi album za Moli Nilson, kao i sveži singl za grandž veterane Meat Puppets,koji prvi put nakon 1995. sviraju u originalnoj postavi.

Kada je u pitanju domaća muzika, slušamo fenomenalni prvi singl sa nove ploče niškog benda Bohemija, odnosno pesmu grupe Kodagain posvećenu nekom novom hajpu koji vlada oko Bajage.

Što se zimske muzike tiče, pored Koena, nju nam danas sviraju Radiohead, Belle & Sebastian, Fleet Foxes, The High Llamas, Nils Fram, Bisera Veletanlić, Bon Iver i Sigur Ros.

Kada su Sigur Ros u pitanju njihov album iz 2008. je današnji Gistro evergreen. Mislim da poslednjih deset godina nije prošla nijedna zima da nisam slušao remek-delo ovih kreativnih Isanđana. Ova muzika topi i najdeblje ledenice.

Bez obzira na to kakav odnos sa zimom imate, uz neke od ovih pesama biće vam manje zima

Preporuka

share