U današnjoj Gistro FM epizodi predstavljam deset novih izdanja, od čega su dva albuma nedelje. Prvi je snimio singer songwritter veteran Džon Prajn, drugi gitarista Mark Ribo sa pratećim bendom Ceramic Dog. Na Prajnovom albumu pronalazimo izgubljena leta i ljude koje su godine zaturile, dok se Ribo sa svojim triom lagano prošetao kroz pank, fank, soul, rok i avangardu. Prajn ima 71, a Ribo 64 godine i ove 2018. obojica su snimila neke od najlepših albuma u svojim karijerama.

Kad smo kod veterana, danas se družimo sa još jednim. Legenda koja hoda Vili Nelson ima 85 godina, a ovih dana će objaviti svoj 67. studijski album. Imajući u vidu da je rođen 1933, ali da mu mozak radi kao da je sa nama zapravo od 1973, u poslednjih desetak godina je napisao mnoge pesme u kojima se suočava sa činjenicom da neće još dugo. Sada je rešio da se malo i sprda na tu temu, pa tako na ovom albumu čujemo stihove “It’s better to have bad breath than no breath at all”. Jedan je Vili. Ploča “Last Man Standing” je za svaku preporuku.  

Od noviteta, tu je novi laid back soul singl za Leona Bridžisa, najava druge ploče Sema Eviana, čovek o kome ćemo tek slušati u godinama pred nama, noćni, pretežno akustični mini album za Great Lake Swimmers, novi album za “rivijera-pop” Francuze Fontaine Wallace, kao i sjajna elektro-pop pesma engleskog producenta Pola Vajta.  

Gistro evergreen je klasik iz 1996. “In a Bar, Under the Sea” kogu su snimili Belgijanci dEUS. Nema mnogo ploča na kojima su pop, gitarski rok, elektronika, džez i soul tako sinhronizovani kao ovde. Obožavam da slušam ovaj album u proleće, a ovog aprila sam samo konstatovao da zvuči podjednako sveže kao i pre 22 godine.

Tu su još The Lemonheads, Yo La Tengo, Cat Power, Nico, Džon Kejl i Lou Rid, Temptations, Father John Misty i mnogi drugi.

Red je da se sa ovim aprilom oprostimo u stilu, dok nam u pozadini sviraju pesme iz 660. Gistro FM epizode.