14. i 15. Aprila u prostorijama niškog kulturnog centra (Stanoja Bunuševca BB) održaće se prvi festival fantastike pod nazivom  „TolkiNiš 2018“, u koorganizaciji udruženja ljubitelja fantastike „Ordo Draconish“ i NKC-a. Bogat program otvoriće u subotu proslavljenji muzičar i frontment grupe Orthodox Celts, Aca Seltik, u 11 časova. Festival će tokom oba dana trajati od 11 do 22 častova, tokom kojih će posetioci biti u prilici da posete više različitih kreativnih radionica, tribina, predavanja, bazar fantastike, zaigraju društvene igde u Goblin kutku, i pogledaju filmove iznenađenja na kraju svakog dana.

Organizatori su se potrudili da obuhvate sve grane kulture u kojima je fantastika zastupljena, te su tu umetnici iz sveta književnosti, stripa, ilustracija, scenske maske i kostimografije, kospleja, filma kao i društva ljubitelja društvenih i viteških igara. Tokom festivala svoj rad predstaviće i gosti iz Bijelog Polja (regionalni festival fantastične književnosti Refesticon), Beograda (festival epske fantastike Mač i Magija, festival fantastike Tolkinfest), niški Džedajski pokret predstaviće Džedajkon dok će se publici predstaviti i udruženje ljubitelja fantastike iz Kostolca. 

U subotu će se održati dve kreativne radionice, Miroslav Lakobrija će sa pomoćnicima voditi radionicu izrade scenske maske dok će Igor Krstić voditi školu kreativnog crtanja.

U toku prvog dana festivala posetioci će biti u mogućnosti da prisustvuju razgovorima sa Goranom Skrobonjom, najuspešnijim prevodiocem dela Stivena Kinga i autorom serijala o Tesli, i Aleksandom Tešićem, piscem serijala „Kosingas“ i osnivaču IK „Strahor“, predstavljanju izdavačkih kuća „Otvorena knjiga“, „Portalibris“ i „Orfelin“ i razgovoru sa nekim od njihovih pisaca, potpisivanju knjiga i slikanju, te predavanjima „Mitološke paralele u Silmarilionu“ Marka Vasića i „200 godina Frankenstajna“ dr Dejana Ognjanovića i d.v direktora NKC-a, Srđana Savića.

Po završetku predavanja o kultnom romanu Meri Šeli posetioci će moći da u velikoj sali NKC-a pogledaju filmsku pojekciju iznenađenja. 

Preporuka