Sve pesme delim na dobre, loše i veće od života. Klasik Taunsa Van Zanta „To Live Is to Fly“ spada u ovu poslednju grupu. Stihovi „We all got holes to fill / Them holes are all that's real / Some fall on you like a storm / Sometimes you dig your own / The choice is yours to make / Time is yours to take / Some dive into the sea / Some toil upon the stone / To live is to fly / Low and high / So shake the dust off of your wings / And the sleep out of your eyes“ dostojni su jednog Dilana ili Koena. I svako put me raznesu u parčiće. Kakva jebena pesma! To je jedan od razloga zašto su u današnjoj epizodi u centru pažnje pesme o „letenju“.

Album nedelje je snimio bend iz Portlanda 1939 Enseble za čije postojanje sam nedavno saznao. Savršena kombinacija gitarske muzike, elektronike, džeza i avangarde. Ako volite eksperimentalnu ekipu iz Čikaga (Tortoise, Rob Mazurek, Džon Mekintajer) velike su šanse da vam se dopadne ovaj album. Već danima mi ovo ide na repeat.

Irac Glen Hansard je godinama predvodio bend Frames, pa Swell Season, a sa bivšom devojkom Marketom Irglovom je osvojio Oskara za muziku iz filma „Once“. „Between Two Shores“ je treći album koji je objavio pod svojim imenom. Pesme govore o raskidu, o sivim jutrima i crnim noćima, a muzika je na pola puta između Boba Dilana, Bonija Prinsa Bilija i Brusa Springstina. Poseban utisak ostavljaju sjajno aranžirani duvači.

Predstavljam još drugi deo nove EP trilogije za Belle & Sebastian, četvrti album za sestre iz Švedske First Aid Kit, pesme sa novih izdanja The Sea and Cake, The Go! Team, Panda Bear, No Age, Calexico i novi elektronski bend iz Beograda Tapan.

Prvi Gistro evergreen je klasik iz 1965. kog su snimili The Temptations, a objavila legendarna Motown etiketa. Idealna ploča za zimske noći, vruće čajeve, vođenje ljubavi i za one vikende kada smo u krevetu do podne. Jedan od najvećih soul albuma u istoriji žanra.

Gitarista grupe The Sea and Cake Arčer Pruit, 2002. je snimio fenomenalan album pod nazivom „Three“. Sećam se da sam odlepio kada sam pre petnaestak godina preka dial-upa skinuo tu ploču. Ponovo sam je slušao pre neki dan i čini mi se da sada zvuči još bolje. Zamislite Barta Bakaraka kako svira sa Velvet Underground, a sve to producira Džim O'Rurk, i imaćete solidnu sliku ove ploče. Gistro evergreen broj dva.

Opet vas podsećam da Piter Broderik svira u Beogradu 5. februara (klub Sprat, iznad Zaokreta). Njegov novi album je jedan od najlepših koji je snimio u karijeri i gotovo sam siguran da nas čeka koncert koji će se dugo pamtiti.

Slušamo još Suicide, Frenka Sinatru, Kita Džereta i Čarlija Hejdena, Buffalo Springfield, Damira Avdića, The Spinners i mnogo toga još.

Leteli ili ne, muzika iz današnje epizode pomoći će vam da odete na neko lepše mesto od onoga na kome se nalazite ili da vam bude još lepše tu gde ste. 

Preporuka

share

share