Ne znam da igram. Imam dve leve noge. Ne umem da skupim usta i napravim onu zajebanu facu. Ali ipak nekad igram. To radim kada samo onda kada sam mnogo srećan i kad čujem neku moju muziku. Nije bitno da li sam u klubu, u svojoj ili tuđoj gajbi, na terasi ili u kadi. Ako znate stihove kojima počinje Yo La Tengo pesma „Last Days of Disco“ onda vam je jasno o čemu pričam. Zato ova epizoda ima naslov Last Days of Disco i posvećena je plesnim pesmama za „neplesne“ ljude.

Rajan Adams je pre desetak godina za magazin Rolling Stone izjavio da je ovaj momak najbolji singer/songwritter kog je čuo. Ako volite Nika Kejva, Ričarda Holija ili Marka Lanegana, postoje velike šanse da vam se svidi osmi album Edrijena Kraulija. Ovaj Irac je nedavno objavio ploču za kultnu britansku etiketu Chemikal Underground. „Dark Eyed Messenger“ je melanholičan album, idealan za unutrašnje monologe i čašu vina posle ponoći. Od svih novih albuma koji su ušli u moj život u poslednjih sedam dana, nijedan nisam slušao toliko kao ovaj. Album nedelje.

Karl Blau je prošle godine objavio sjajan cover album „Introducing Karl Blau“, a ove godine se vraća autorskom pločom. U njenom stvaranju mu je pomogao multiinstrumentalista, kompozitor i aranžer Metju I. Vajt. Ako volite raskošne aranžmane, gudače i vintage pop melodije, najtoplija preporuka za Karlovo novo izdanje „Out Her Space“.

Konačno je stigao debi album beogradskog benda Turisti o kom se priča već par meseci. Danas slušamo dve pesme koje su mi ostale u ušima već nakon prvog preslušavanja. Promocija ovog izdanja će se desiti u Domu omladine 9. decembara, kada će Turisti nastupiti sa bendom Ti.

Gistro evergreen je remek-delo koje je 1998. snimila Cat Power. Ovo je jedan od onih albuma koje volim pola svog života, uz koje sam rastao i nikad odrastao. Ploča „Moon Pix“ zvuči podjednako sveže i  dve decenije kasnije. Savršen za nedeljno popodne.

Predstavljam još novi album za Bjork, povratničku akustičnu ploču trubadura Nika Gerija, prazničnu pesmu Fibi Bridžers, novi amerikana/pop/folk album Džima Vajta, a tu je belgijska seksi naslednica porodice Gejnzbur i Fransoaz Ardi koja se zove Barbari Bokson.

Čućemo i čuveni disko evergreen Blondie u džez verziji, kako zvuči hit grupe Pulp kada ga peva Nik Kejv, shoegaze klasik My Bloody Valentine odsviran samo na klaviru, kao i kraći raport sa nedavnog koncerta grupe War on Drugs u Nemačkoj.

Tu su još Kendi Staton, Anita Vord, St. Vincent, Tod Terje i Brajan Feri, Šarlot Gejnzbur, Myron and E with the Soul Investigators, Melody Unit i mnogi drugi.

Nije važno da li znate da igrate već da li vam se igra i da li čujete vašu muziku. Neke od pesama koje mene teraju na mrdanje nalaze se upravo u ovoj 639. Gistro FM epizodi. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share

share