Volim Kunderinu knjigu iako se nikad nisam ložio na šezdesetosmaške priče . Volim film Endija Kaufmana iako obično ne volim filmove nastale po knjigama koje su mi se svidele. U tom filmu sam se zaljubio u Žilijet Binoš. Nju volim bez „iako“. A pre svega volim taj naslov. Nepodnošljiva lakoća postojanja. U umetnosti nije smišljeno mnogo boljih. Od tog naslova je napravljen život. A neke živote ponekad čini i muzika. Pesme i emisije. Zbog toga naslov nijedne Gistro FM epizode više nikad neće biti bolji od ovog današnjeg. A da se ne lažemo, ni muzika u njoj nije rđava.

Jedan od najvećih pop bendova u mom životu je Belle & Sebastian. Kraj prošlog veka bi možda bio i kraj mene da nisam imao njih. Bili su moji najbolji prijatelji. Prva tri albuma su im remek-dela. Onda su nasnimali gomilu ploča posle kojih su mi postali poznanici. Iako je svaki od tih albuma imao nekoliko pristojnih pesama, vazda mi je tu falilo nešto. A i B&S su mi uvek bili mnogo više od grupe koja pravi „pristojnu“ muziku. Oni su ovih dana objavili novi EP. U januaru stiže drugi, u februaru treći. Sudeći po onome što čujem, izgleda da opet imam prijatelje. Danas slušamo dve pesme sa prvog dela „How to Solve Our Human Problems“ trilogije.

Album nedelje je snimio momak iz Portlanda koji se zove Mo Troper. Do pre neki dan nisam imao pojma ko je on, a sada ne mogu da izbacim njegove melodije iz glave. Sudeći po orkestriranom popu kog ovde čujemo i po raskošnim aranžmanima, biće da se i on nekad družio sa Belle & Sebastian. Još kad na to dodamo da se najlepša pesma zove „Dictator Out of Work“, razloga za veselje ima na pretek.

Gistro evergreen je klasik iz 1975. kog je snimila Mini Riperton. Skuvate vino ili neki voćni čaj, spustite roletne, skinete sve sa nje/njega, pustite prozore da se zamagle, otpanjite Mini i svo troje odete na neko rajsko mesto (ili podignete roletne, kako već ko voli). Iako je muzički bila aktivna tek desetak godina, Mini je ostavila dubok trag u soul muzici. Pored remek dela „Perfect Angel“ iz 1974, dokaz za to imamo i na predivnom „Adventures in Paradise“.

O nepodnošljivoj lakoći postojanja zna ponešto i Nikola Vranjković. Bavi se njome tek čevrt veka. Njegov novi album „Veronautika“ je najbolji lek protiv Srbije 2017. Pesma „Tajni život suterena“ je mnogo velika, i to ne samo što traje 12 i kusur minuta, i ne samo zato što ima stihove „Ne umem da volim, a da odlazim / Ne umem da moram a da uradim“.  Dolaze mračne zimske noći, a njih uvek lakše prebrodim uz tamu sa Nikolinih ploča.

Od noviteta, slušamo još Dena Majlksona, vanbračnog sina Nika Kejva i Marka Lanegana, novi singl za Guided by Voices, inače 101. albuma u karijeri Roberta Polarda, jedan od najvećih ovogodišnjih shoegaze/pop hitova u izvođenju benda Star Tropcs, a tu je i novi cover album Džima Džejmsa iz grupe My Morning Jacket.

Predstavljam još Putamayo kompilaciju italijanske vintage muzike, big band/jazz/swing obradu hita „Rented Rooms“ od Tindersticks, a ovonedeljno putovanje počinjemo sa jednom od najlepših pesama od kada postoje pesme. Van Morison zna na šta mislim.

Nekada smo dobro, a nekada nismo. Nekada smo tu, a nekada nismo. Gde god da smo, ne možemo izbeći nepodnošljivu lakoću postojanja, pa čak i onih dana kada ne postojimo. Srećom, ni od muzike ne možemo pobeći. Bar ni ove nedelje. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča