Rodžer Nikols je rođen pre sedamdesetak godina u malom mestu Misuli, u američkoj državi Montana. Već kao jednogodišnjak preselio se sa roditeljima u Santa Barbaru u Kaliforniji. Kasnije će se ispostaviti da je odrastanje u najsunčanijoj američkoj državi i te kako imalo uticaj na atmosferu muzike koju je stvarao.

Ljubav prema muzici bila mu je usađena od najbližih. Njegov otac, iako po profesiji novinar i fotograf, nije propuštao priliku da sa svojim bendom svira saksofon u lokalnim kafeima Santa Barbare, dok mu je majka bila profesorka klavira. Imajući to u vidu, činjenica da je mali Rodžer još u drugom razredu osnovne škole počeo da svira violinu i klavir, zvuči više nego logično.

Krajem srednje škole, Rodžer je počeo da trenira košarku, pa je ozbiljno sviranje violine zamenio nešto malo manje ozbiljnim prebiranjem po žicama akustične gitare. Nakon skoro dve godine igranja košarke za studentski tim univerziteta “U.C.L.A”, i nešto više godina sviranja violine, klavira i gitare,  bio je svestan da je na životnoj raskrsnici i da će morati da odabere koja od te dve strasti će mu biti životni poziv. Na našu sreću, opredelio se za muziku.