Dugo sam razmišljao kojom pesmom da otvorim ovu tropsku Gistro FM epizodu. A onda sam ostavio neku plejlistu da me uspava, zadremao pored ventilatora i prvi stihovi koje sam čuo kada me je probudio komšija koji je dozovao svog „fujto“ psa , bili su „U okusu mora, u okusu soli / Ti nosiš gorčinu svih onih stvari / Što sam volio davno i izgubio negdje / Svega onog što traje daleko od nas / Ovo vrijeme i dani što prolaze lijeno / Ostavljaju okus soli na usni / Ti skačeš u vodu, pa me ostavljaš samog / Tu na pijesku i suncu da te ponovo gledam...“. I znao sam da je to to. Epizoda pod naslovom Life's a Beach nije mogla početi nijednom drugom melodijom.

Mnogo je pesama u današnjoj emisiji koje su stvorene za „lijeno vrijeme“ i skrovite plaže sa „okusom soli“. Tu pre svega mislim na letnji boks set grupe The Beach Boys „Sunshine Tomorrow“, snimljen samo koji mesec nakon remek-dela „Smile“, posvetu gitariste Džona Picarelija klasiku Žobima i Sinatre, na morsku melodiju Ričarda Holija, na hit Dasti Springfild uz koje koketiranje tokom letnjih večeri ostaje u uspomenama i izgubljeni brazilski klasik „Mantra Brasil“, koji kao da je stvoren za zelene krošnje, pesak, kasna jutra, vrele noći i hladnu vodu, kog je daleke 1985. snimio Nando Karneiro, a za kog mogu da se kladim da je bio jedan od albuma koje je obožavao Mitar Subotić Suba.

Album nedelje je debi izdanje za bend iz Los Anđelesa Tashaki Miyaki. Iako imaju japansko ime, ne dajte se zavarati. U pitanju je američka grupa koja svira pod debelom hladovinom Mazzy Star pre svih, ali i Velvet Underground, Jesus and Mary Chain i My Bloody Valentine. Imajući u vidu kako im zvuči ova prva ploča, mislim da od njih u godinama koje dolaze možemo tek očekivati velike albume.

Tu je još nova pesma za Four Tet, novi albumi za Broken Social Scene, odnosno UNKLE, kao i potresnu obradu pesme „On the Beach“ Nila Janga.

Kris Bel je zajedno za Aleksom Čiltonom napisao prvi album grupe Big Star, pop remek delo dostojno Bitlsa. U ovoj epizodi slušamo muziku koju je Kris Bel snimio sa opskurnim bendovima pre nego što se upoznao sa Čiltonom. Slušajući ih, više je nego očigledno kakav dar je naseljavao ovog momka.

Slušamo još Calexico, Mitski, Kurta Vajla, italijanski chamber pop bend Fitness Forever, i mnogo toga još.

Neka leta su pesma, a neke pesme su leto. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka