Prošle nedelje je palo mnogo kiše, umesto slavuja viđao sam pingvine, umro je Raša Popov, jedini čovek koji je postojao i u bajci i u realnosti, a veći deo vremena sam živeo stihove kojim počinje današnja Gistro FM epizoda: “In the early mornin' rain / With a dollar in my hand / With an aching in my heart / And my pockets full of sand / I'm a long ways from home”.

Muziku koju sam spremio za 610. Gistro FM izvadio sam iz fioke u kojoj su pesme za dane i noći kad pljušti, stihovi za kauč u toploj sobi, melodije za sanjarenje otvorenih očiju i zatvorenih prozora sa kojih se slivaju kišne kapi. Otud i podnaslov Stormy Weather.

Čekao sam 22 godine na novo studijsko izdanje grupe Slowdive. Njihov novi album ne prestajem da slušam danima i već sada mi je najdraži koji sam čuo u ovoj godini. On ne pomera granice, ne menja živote, ali tako dobro izaziva najež. U pitanju je old school shoegaze pop, sa melodijama koje su toliko zarazne i višeslojne. Toliko besmislenih stvari sam čekao u poslednje vreme, da više i ne pamtim kada je neko čekanje imalo ovoliko smisla.

Kada smo kod muzike koja će obeležiti ovu godinu, nova pesma Kamasija Vašingtona “Truth” nešto je najlepše što sam čuo u poslednjih nekoliko meseci. Ovih 14 minuta su sama esencija džeza, klasične i ambijentalne muzike u isto vreme, a Kamasi opravdava ime najtalentovanijeg džez muzičara koji se pojavio u 21. veku.

Danas slušamo saundtrak iz serije “The Man in the High Castle”, na kom se nalaze nove obrade nekih vintage klasika – tu je Beck u emotivnoj verziji evergrina “Can’t Help Falling in Love”, odnosno Majkl Kivanuka u potresnoj obradi tradicionala “Sometimes I Feel Like Motherless Child”.

Predstavljamo nove albume Rona Seksmita, osnivača grupe Kinks Reja Dejvisa, gitarskog noise benda iz Kanade Do Make Say Think, kao i nežnu, akustičnu i pomalo kišnu ploču Sere Kahun. 

Konceptualno remek-delo Frenka Sinatre iz 1970. “Watertown” spada u one ploče koje same počinju da sviraju kada napolju pljušti. Verovatno jedan od najpotcenjenijih albuma u istoriji popularne muzike. Današnji Gistro evergreen.

Što se tiče pesama koje imaju veze sa kišnim danima, njih u ovoj epizodi sviraju Elvis Prisli, Bob Dilan, Nil Jang, Reigning Sound, Krsta Petrović, Piter Broderik, Jesus and Mary Chain i mnogi drugi.

Bez obzira na to da li je stormy weather napolju, u vašoj glavi ili samo u ovim pesmama, današnji Gistro FM pokušava da sive oblake oduva što dalje odavde. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča

Preporuka

share
share