U današnjoj, jubilarnoj 600. Gistro FM epizodi, slušate jedan mogući izbor najlepših albuma iz poslednje dve decenije. 

Kada vam se život svodi na preslušavanje novih albuma, neophodno je da pravite razne klasifikacije i skrećete pažnju na ploče koje smatrate važnim. Postoji nekoliko načina za to, a jedan od njih su liste albuma.

Još od sredine devedesetih, svakog decembra pravim liste albuma koje sam u toj godini najviše slušao. Ono po čemu se 600. epizoda razlikuje od svih ostalih, jeste u tome što ću danas predstaviti 20. albuma godine – od 1997. do 2016. Pored njih, čućemo pesme sa još pet antologijskih albuma po kojima ću pamtiti 21. vek. 

To znači da u ovoj jubilarnoj epizodu učestvuju Yo La Tengo, Wilco, Nik Kejv, Jim O'Rourke, Portishead, War on Drugs, Sufjan Stivens, Majkl Kivanuka, Panda Bear, Deerhunter, My Bloody Valentine i mnogi drugi. 

Početkom marta, Gistro FM puni 12 godina, što je nešto malo manje od trećine mog života. Mnoge od ovih pesama mi čuvaju taj period bolje nego neke fotografije. 

Muzika koju slušamo u 600. epizodi, sa mnom je duže od pola života, što znači da je pred vama specijal kog čini nektar muzičke produkcije poslednje dve decenije. 

Odvrnite zvučnike do daske i uživajte u pesmama koje postaju evergreen baš onda dok ih slušate. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta 2015, emisiju možete slušati isključivo na internetu. 

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.

Preporuka