Premijera novog filma smeštenog u Star Wars univerzum, "Rogue One Star Wars Story", je danas, 15. decembra. Poslednjih par nedelja je aktuelna online kampanja koju su kreirali alr-right aktivisti i pristalice u kojoj pozivaju na bojkot ovog filma. Inače, alt-right je naziv za određenu grupu ljudi koji dele iste krajne desne poglede na svet, među kojima su mnoge organizacije opterećene rasizmom, antisemitizmom, ksenofobijom i raznim drugim gadnim stvarima i izmima. Prema analizama mnogih medija, skorašnja pobeda Donalda Trumpa, je iz nekog razloga dala ovim ljudima razloga da ispuze iz svojih jazbina. Elem, tvorci ove kampanje nalaze da ovaj film "ispira mozak mladim generacijama da mrze "bele" muškarce, jer su svi glavni likovi pripadnici drugih rasa, a glavni lik hrabra žena, dok su svi zlikovci, pripadnici Imperije, belci". 

Star Wars filmovi su i u prošlosti imali skrivenu političku agendu. Lucas je dizajnirao uniforme pripadnika imperije i stromtupera po ugledu na naciste iz drugo svetskog rata, kako bi ukazao na opasnost širenja te ideologije. Ekstremniji deo Trumpovih pristalica se našao veoma uvređen raznim izjavama glumaca posebno Mark Hamilla koji je o Donaldu Trumpu govorio veoma loše, dok je jedan od kreatora ovog filma, scenarista Chris Weitz, na svom tviter nalogu napisao "Imperija je ljudska white supremacist organizacija, dok su njihovi protivnici multi-kulturalna grupa koju predvodi hrabra žena"

Ovakve slične akcije bile su prisutne i ranije, recimo prilikom premijere "Star Wars Force Awakens", tada je razlog bio što je glavni glumac afro britanskog porekla a glavna glumica žena. Nijedan Star Wars film nema potrebe za marketinčkim trikovima kao što je ovaj, ako to i jeste kako neki tvrde. Ono što je očigledno, živimo i vremenu kada idiota ne manjka, posebno onih koji se ne boje da to javno i pokažu. 

Star Wars filmovi su se uvek bavili večnom borbom između dobra i zla. Ljubitelji ove franšize će svakao otići i gledati ovaj film, a oni koji do sada nisu gledali ni jedan od Star Wars filmova, mada verujem da je takvih malo, možda je sada vreme da to učinite.

Preporuka