Jesen, nedelja, kiša i najnovija Gistro FM epizoda, pristaju jedni drugima gotovo kao Bobu Dilanu Nobel.  
To što je Dilanovo remek-delo „Blood on the Tracks“ današnji Gistro evergreen, nema baš nikakve veze sa nagradom koju je osvojio prošle nedelje. Naime, današnja epizoda je snimljena u utorak, dva dana pre nego što smo saznali da je Bob postao nobelovac. Slučajnost, prizivanje, veštičarenje ili nešto četvrto, nije na meni da sudim. Što se „Blood on the Tracks“ tiče, u pitanju je jedan od najvećih albuma u istoriji popularne muzike i ploča po kojoj ću pamtiti ovu jesen dok god sam živ. 
Današnja emisija je kompletno obojena u žuto, a otud i podnaslov 'Tis Autumn. Ako ste slušali antologijski album „Chet“ Četa Bejkera iz 1959, onda znate ko je kriv za „ovu jesen“. Upravo zbog toga, u drugom delu emisije slušamo Četovo izvođenje ove kompozicije. 
Zvuke kiše koja se sliva niz zarđale oluke, vetra koji skida poslednje žute listove sa drveća iz parka u kom smo prekjuče ugazili u pseći izmet, dočaraće nam još mladi Arsen Dedić, iskusni Teri Kalijer, noćni Gregori Porter i melanholični Australijanci The Apartments. 
Album nedelje potpisiju Hiss Golden Messanger. Njihov lider Em Si Tejlor je od klinca koji se loži na folk, u poslednjih petnaestak godina stasao u ozbiljnog muzičara, a dokaz za tu čujemo po celoj „Heart Like A Levee“. Kako sam kaže, ovde se bavio pitanjem šta nam se dogodi i kako se nosimo kada se udaljimo od onog što nas održava u životu. Amerikana, pop, pa čak i elektronika, dugo nisu hodali ovako ležerno, ruku pod ruku. 
Kako zvuči najveći hit grupe Yeah Yeah Yeah's u džez verziji, dočaravaju nam novi, podivljali The Bad Plus iz Mineapolisa. Odmah nakon njih slušamo domaći kvartet Eyot, koji već godinama u Gistro univerzumu važi za jedan od najboljih džez bendova iz Srbije. 
Tu je još novi (jesenji/zimski) EP za Marisu Nadler, savršen kalifornijski pop Seta Svirskog, novi, „dilanovski“ album Konora Obersta iz Bright Eyes, a tu je i sveže izdanje za mog najomiljenijeg savremenog belgijskog kompozitora Vima Mertnesa. Vim zna kako da doaka jeseni. 
Najavljujemo beogradski koncert grupe Richmond Fontaine (Elektropionir 2. novembar), a slušamo još evergreen hit kog su pre više od četvrt veka snimili Sonic Youth, tu su i Yo La Tengo, Nil Jang, Nora Džons, Krsta Petrović, Escondido i mnogi drugi. 
Svako od nas ima ličnu asocijaciju na ukus jesenje nedelje, a kada je u pitanju miris, tu je najnovija, 583. Gistro FM epizoda. 
Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu. 
 
Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde
 
Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča.

 

Preporuka