11. septembra u Beograd dolazi The Greatest Šan Maršal aka Cat Power, a u to ime danas ćemo je slušati čak tri puta – na početku, u sredini i na kraju emisije. Dugo ove krajeve nije posetio neko ko ima više fotografija u mojim crno-belim albumima iz mladosti. 
 
Slušamo i novi singl za Massive Attack, na kome gostuje Houp Sandoval (Mazzy Star). Da li zbog Houp ili čega već, ovo mi je jedna od najlepših Massive Attack pesama još od „Inertia Creeps“. Kad već tonete, tonite sa stilom. 
 
Nels Klajn, gitarista grupe Wilco, početkom avgusta objaviće solo album „Lovers“. U pitanju je letnji lounge eksperimentalni džez, koji se oslanja na muziku Bila Frizela, Bila Evansa i Henrija Manćinija.Ova ploča je savršen primer zašto neki za Nelsa misle da je onaj momak iz Nazareta. Idealna muzika za vreo avgustovski dan. Album nedelje broj jedan. 
 
Kada smo kod lounge zvuka za hladovinu, led u piću i velike vode, slušamo moju omiljenu temu pomenutog Henrija Manćinija, koje se možda sećate iz filma „Big Lebowski“. Kada počne ova melodija, talase čujem jasnije nego kad prislonim školjku na uvo. 
 
Grupa iz Ostina Cotton Mather se vraća nakon decenije i po pauze. Autori power pop remek-dela „Kon Tiki“ iz 1997, ponovo su tu sa pločom „Death of the Cool“. Kada biste zamislili The Beatles da sviraju amerikanu, oni bi zvučali otprilike ovako. Zarazne pop melodije, složene harmonije i stihovi koji kažu više od nekih knjiga. Album nedelje broj dva. 
 
Slušamo još treći album za Ejndžel Olsen, drugaricu Bonija Princa Bilija. Njena ploća „My Woman“ je prepuna besa i rezignacije, akustike i elektrike i odlično paše u trenucima kada vam se baš ne boravi tu. 
 
Džej Tilman aka Father John Misty ima novu pesmu, koju je snimio sa Budos Band. Izgleda da je Tilman u poslednje vreme poprilično vrteo Motown katalog. Isitna, ovo nije soul - ali bi mogao biti. 
 
Gistro evergreen je klasik Čarlsa Mingusa iz 1959. i jedna od najvećih džez ploča svih vremena. Malo je onih koji su na ovako ležeran način spojili pitomo i divlje. Džez bukvar. 
 
Slušamo još Džoša Ritera u jednoj od najelegantnijih pesama o raskidu, u shoegaze bloku se družimo sa Beach House, Slowdive i Minor Victories, a tu je savršen letnji remiks velikog hita grupe Future Islands. 
 
Sonic Youth nam pevaju o devojčicama koje vole namerno da povređuju, Frenk Sinatra o pretpostavkama, a glumica Džuli Delpi o onim trenucima kada smo sigurni da je to to. Šta god to bilo. 
 
Tu su još Leonard Koen, Al Grin, Dinosaur Jr, Les Bakster i mnogi drugi. 
 
Uz muziku iz današnje emisije sve ono lepo je još lepše, a sve ono što boli – za nijansu manje boli. 

Gistro FM predstavlja nove i stare albume najrazličitijih žanrova: od indi-roka, popa, džeza, soula, panka, amerikane, akustičnog folka, sve do ambijentalne i klasične muzike. Emisija se 10 godina emitovala na radiju B92 – od aprila 2005, do jula 2015. godine. Od 30. avgusta, Gistro FM možete slušati isključivo na internetu.

Arhive starih emisija možete pronaći ovde, a zvanična strana na kojoj svakodnevno možete pratiti/čitati novosti iz Gistro FM muzičkog sveta, nalazi se ovde.

Za ton je zadužen Dušan Bauk, autor i voditelj je Vladimir Skočajić Skoča. U plejeru ispod možete preslušati najnovije izdanje ove emisije.

 

Preporuka

share