The Essex Green - Hardly Electronic [2018]

The Essex Green
Hardly Electronic
Merge / 2018
9.1
9

The Essex Green su jedan od onih bendova koji vas oduševe albumom za koji mislite da je njihov debi, pa onda vas još i iznenade kada saznate da im je to četvrti zvanični album u karijeri i da postoje više od dve decenije.

The Essex Green su oformili bivši članovi benda Guppyboy, iz Burlingtona u Vermontu, Jeff Baron, Sasha Bell, Chris Ziter i Michael Barret nakon preseljenja u Bruklin 1997.godine. Tu se bendu priključio bubnjar Tim Barnes, i bend je počeo sa nastupima na njujorškoj sceni. U tom periodu bend je privukao pažnju Roberta Schneidera (The Apples in the Sterao, Neutral Milk Hotel) koji ih je pozvao da postanu deo The Elephant Six Recording Co.

The Elephant Six Recording Co  je kolektviv muzičara koji je okupljao muzičare i bendove sa nezavisne scene iz 90ih i prve decenije prošlog veka, među kojima su bili bendovi poput The Apples in the Stereo, Neutral Milk Hotel, The Olivia Tremor Control, Of Montreal a sve njih je povezivala ljubav prema psihodeliji i pop muzici 60ih godina.

U tom periodu, tačnije 1999.godine, The Essex Green su snimili EP istog imena kao i bend, da bi ubrzo nakon toga potpisali za izdavačku kuću Kindergarden Records koja im je objavila i prvi studijski album Everything is Green. U sledio je period stalnih turneja koje je pratilo nekoliko singlova i EPja. Bend je polako privlačio pažnju većih igrača iz sveta muzike pa su 2003.godine potpisali za Merge, koji i danas spadaju u jednog od najrenomiranijih izdavača na nezavisnoj sceni.

Za njih su objavili dva veoma dobra albuma, prvo The Long Goodbuy (2003), zatim Cannibal Sea (2006) a onda je usledila pauza koja je trajal sve do početka jula i albuma Hardly Electronic koju je takođe objavio Merge.

Tokom decenijske pauze Sasha Bell je proučavala losove (ako neko ne zna to su one velike životinje koje liče na jelene),  Chris Ziter bavio se fermentacijom voća u Vermontu, a Jeff Baron ja sagradio brod/kuću kojom je plovio po rekama severoistočnog dela Sjedinjenih Američkih Država. Rad na albumu Hardly Electronic započeli su 2015.godine.

Ako bi pokušali da slikovito opišemo muziku ovog benda  onda bi to bilo na sledeći način: zamislite grad u kome je svaka kuća naseljena po jednim bendom ili muzičarom, koji su pak grupisani u naselja ili ulice po stilu muzike koju sviraju. U takvom gradu The Essex Green bili bi prve komšije bendu Belle & Sebastian.