Wilco podelili pesmu "Tired of Taking It Out on You"

Wilco su prošlog meseca najavili novi album, "Cruel Country", i tom prilikom podelili video za prvi singl, “Falling Apart (Right Now)”. "Cruel Country" bi trebao izaći 27. maja na etiketi dBpm koja je u vlasništvu benda. Album bi trebao izaći istog vikenda kada je Solid Sound Festival u organizaciji benda u North Adamsu, MA i oni će album izvesti na festivalu. 

Sada su podelili video za drugi singl sa albuma "Tired of Taking It Out on You".

Frontmen Jeff Tweedy izjavio je o novoj pesmi: „Tokom godina sam shvatio da su mnoge pesme koje sam napisao delovale kao podsetnici za mene, da obratim pažnju na razne stvari. Ponekad mislim da sam shvatio kako svet funkcioniše na neki mali način, i brinem se da ću to zaboraviti ako je povremeno ne otpevam sebi. Ova pesma će, verujem, dobro doći upravo u tu svrhu. Ja sam osoba koja treba da bude svesna na to kako se ponašam prema drugima kada se ne osećam najbolje. I sada kada to spomenem, kada pogledam okolo, čini mi se kao da su mnogi od nas izvlačili stvari jedni na druge kada bi nam bilo bolje da se uslužimo, težeći razumijevanju i empatiji. Samo pokušavam da budem iskren prema sebi i nadam se da ako mi ova pesma može pomoći da se fokusiram na to, možda bi nekom drugom mogla da bude korisna na isti način.”

Kao što njegov naslov sugeriše, "Cruel Country" ističe americana korene benda. „U svemu što smo ikada radili bilo je elemenata kantri muzike“, kaže frontmen Jeff Tweedy u saopštenju za javnost. „Nikada nismo bili posebno zadovoljni prihvatanjem te definicije, ideje da ja pravim kantri muziku. Ali sada, nakon što smo napravili nekoliko krugova, smatramo da je uzbudljivo osloboditi se unutar forme i prihvatiti jednostavno ograničenje nazivanja muzike koju stvaramo Country.”

Wilco - Jeff TweedyJohn StirrattGlenn KotcheMikael JorgensenPat Sansone Nels Cline - snimili su gotovo sve na albumu uživo u studiju zajedno, sa minimalnim presnimkama, snimajući u vlastitom studiju The Loft u Čikagu. “To je stil snimanja koji prisiljava bend da predaju kontrolu i nauče verovati jedni drugima, zajedno sa nesavršenostima drugih, muzičkim i drugim,” kaže Tweedy. „Ali kada radi onako kako bi trebalo, čini se da se okupljate oko nekog divljeg kolektivnog instrumenta, onog za koji je potrebno šest setova ruku za sviranje.”

"Cruel Country" je svojevrsni konceptualni album, onaj koji labavo opisuje istoriju Sjedinjenih Država. "Nije uvijek direktno i lako uočiti, ali ima bljeskova jasnoće", objašnjava Tweedy. “Sve je to izmešano i pomešano, na način na koji su moja lična osećanja prema Americi često protkana svim našim dubokim kolektivnim mitovima. Jednostavno, ljudi dolaze i problemi se pojavljuju. Svetovi se sudaraju. prelepo je. I okrutno.”

Tweedy dodaje: “Specifičnosti američkog identiteta počinju da mi se zamagljuju kako se album kreće prema svetlu i otvara se za više kosmička rešenja – suočavanje sa strahom, bez pripadnosti bilo kojoj naciji ili grupi osim samog čovečanstva.”

"Cruel Country" nije samo o istoriji, već i komentarima o teškim vremenima u kojima trenutno živimo. „Više od bilo kog drugog žanra, kantri muzika, za mene, belo dete iz srednje klase, midwest Amerike, uvek je bila idealno mesto da prokomentarišem ono što mi najviše muči um – koji je već duže vreme zemlja u kojoj sam rođen, ove Sjedinjene Države”, kaže Tweedy. „I zato što je to zemlja koju volim, i zato što je kantri muzika koju volim, osećam odgovornost da istražim njihovu problematičnu prirodu. Verujem da je važno osporiti našu naklonost prema stvarima koje su manjkave."

„Country muzika je jednostavno dizajnirana da cilja na istinu. Ako neko može da je otpeva, i da joj se da glas... pa, onda postaje veoma teško ne videti je, mi to gledamo. To je surova zemlja, a takođe je i prelepa. Volite ili ostavite. Ili ako to ne možete voleti, možda ste već otišli.”

Wilco su takođe nedavno najavili reizdanje  albuma "Yankee Hotel Foxtrot" za 20. godišnjicu iz 2002. koji sadrži  82 dosad neobjavljene pesme, uključujući koncertni snimak pesme "Reservations" iz 2002., koju su podelili kada su najavili ponovno izdanje. Takođe su izveli pesmu "Poor Places" u emisiji The Late Show sa Stephenom Colbert. Reizdanje bi trebalo da izađe 16. septembra preko Nonesuch-a.

Solid Sound Festival  održaće se ovog maja, na kojem će, između mnogih drugih, nastupi će Japanese BreakfastSylvan EssoHand HabitsIceage i Bonnie 'Prince' Billy. Njihov aktuelni studijski album, "Ode to Joy", izašao je 2019. preko dBpm-a.

Preporuka

share