Jon Hopkins - Ritual [2024]

Jon Hopkins
Ritual
Domino / 2024

Jon Hopkins na albumu "Ritual" donosi zrelu muzičku ekspresiju koja istražuje odnos između zvuka i unutrašnjeg stanja čoveka. U pitanju je delo koje kroz suptilne, a povremeno i monumentalne muzičke strukture, nudi specifično putovanje slušatelju. Dok njegovi raniji albumi poput "Immunity" i "Singularity" odišu dinamikom i energijom elektronske muzike, "Ritual" otvara prostor za mirnije, gotovo meditativne trenutke,  te kao nastavak njegovog prethodnog rada, "Music for Psychedelic Therapy", ovaj album se oslanja na Hopkinsovu težnju da muziku upotrebi kao alat za emocionalnu i duhovnu transformaciju, dok istovremeno eksperimentira sa formalnim strukturama i dinamičnim zvučnim pejzažima.

Album je strukturiran u osam povezanih delova, svaki sa jasnom ulogom u vođenju slušatelja kroz promene raspoloženja i zvučnih pejzaža. Uvodna pesma, "Part I: Altar," odmah postavlja ton albuma: zveckanje činija, smireni elektronski tonovi i ambijentalni zvukovi koji stvaraju osećaj spokoja i ritualnog otvaranja. Muzika ovde nije samo melodija, već i sredstvo za kreiranje prostora, stvaranje ambijenta u kojem slušatelj može da se izgubi ili nađe.

Hopkins koristi jednostavne zvučne elemente kao gradivne blokove, polako i strpljivo slažući slojeve. Ovaj minimalistički pristup zvuku evocira bliskost s prirodom i duhovnošću, a istovremeno nudi prostor za kontemplaciju. To posebno dolazi do izražaja u pesmama poput "Part III: Transcend/Lament," gde se slušalac polako vodi kroz tanane teksture i postepeni rast melodijskih linija, dok se ritam pojavljuje samo kao povremeni puls, ne toliko da bi dominirao, već da bi omogućio razvoj zvučne slike.