Wolfs [2024]

Wolfs
Apple TV + / 2024
Režija: 
Jon Watts
Scenario: 
Jon Watts
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski

Film "Wolfs" Jona Wattsa okuplja dvojicu veterana glume, Georgea Clooneya i Breda Pitta, u duhovitoj krimi-priči u kojoj njihovi likovi, dugogodišnji rivali, moraju da udruže snage na zadatku koji se isprva čini jednostavnim, ali se brzo komplikuje. Film se odvija u vibrantnoj atmosferi noćnog Njujorka, dok radnja vodi publiku kroz lavirint neočekivanih preokreta i sarkastičnog humora, karakterističnog za noir-estetiku, ali sa modernim twistom. Watts koristi ovu postavku da prikaže i duhovitu i napetu igru mačke i miša između dva lika, koja u mnogo čemu podseća na filmove poput "Ocean's Eleven", ali sa mračnijim tonovima.

Ključna komponenta filma je svakako sinergija između Clooneya i Pitta. Njihov odnos na ekranu donosi kombinaciju rivalske napetosti i dugogodišnjeg poštovanja, dok dijalozi s lakoćom prelaze iz britke ironije u ozbiljne refleksije. Clooney, u ulozi pragmatičnog, iskusnog "fixera" zadržava svoju suzdržanu harizmu, dok Pitt balansira između šarma i sarkazma, donoseći blagu ekscentričnost koja osvežava dinamiku njihovih scena. Njihovi zajednički trenuci, bilo da su u direktnom sukobu ili dok u tišini planiraju izlaz iz haosa, odišu zajedničkom prošlošću likova koja se oslikava kroz detalje i nijanse glume.

Narativ filma je ispunjen preokretima, i iako neki momenti mogu delovati predvidivo, ono što "Wolfs" izdvaja je način na koji režiser koristi neonski osvetljeni Njujork kao pozadinu za unutrašnju borbu i sukob interesa između glavnih likova. Scenario, iako se oslanja na elemente tradicionalnog krimi-zapleta, unosi dovoljno svežine kroz interakcije i dijaloge koji neprestano drže pažnju gledaoca.

Wattsova režija daje filmu ritam koji, iako povremeno usporava, nikada ne gubi iz vida osnovni motiv – odnose između protagonista. Njegova upotreba svetla i senke u noćnim scenama, kao i stilizovana montaža akcijskih sekvenci, pomažu u gradnji tenzije, ali i u održavanju jedinstvenog tona filma, koji se oscilira između napetosti i crnog humora.