Young Woman and the Sea [2024]

Young Woman and the Sea
Disney / 2024
Režija: 
Joachim Rønning
Scenario: 
Jeff Nathanson, Glenn Stout, Jennifer Lee
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.5
7

Nakon što nas je desetak godina ranije poveo u pacifičku avanturu s Thorom Heyerdahlom u "Kon Tiki", Norvežanin Joachim Ronning ponovno se zaputio na more. I ponovno je on snimio film prema istinitim događajima, ovaj puta o američkoj plivačici Trudy Ederle (Daisy Ridley), prvoj ženi koja je preplivala kanal koji povezuje Englesku i Francusku. I zaista je to kvalitetna i uvjerljiva biografska sportska drama koja sjajno donosi duh vremena i prikazuje povijesne okolnosti doba u kojem se odvija radnja. Pogotovo okolnosti u kojima su se tada nalazile žene pošto je tada prava rijetkost bila da se žene bave sportom. Posebno ne plivanjem, pa će tako malenoj Trudy i njenoj nešto starijoj sestri Meg kada ga zatraže da ih nauči plivati, otac mesar porijeklom iz Njemačke Henry (Danac Kim Bodnia) jednostavno odgovoriti da žene ne znaju plivati.

Unatoč tome obje će se ubrzo početi baviti plivanjem, a Trudy će se pokazati posebno talentiranom te će dogurati i do olimpijskih igara u Parizu 1924. godine. Dvije godine kasnije krenut će ona u avanturu života i pokušat će preplivati 34 kilometra dug engleski kanal koji je prethodno preplivala tek nekolicina muškaraca. 

Svo to vrijeme suočavat će se ona ne samo s predrasudama, već i s potpuno otvorenim neprijateljstvom većine muškaraca. Tijekom putovanja olimpijske reprezentacije iz Amerike i Pariz, plivačice će biti valjda jedine žene i tijekom vožnje brodom bit će im zabranjen izlazak iz kabina te će časne sestre paziti da se ne pojavljuju na palubi kako valjda ne bi uzbuđivali muške olimpijce dok treniraju i pripremaju se za svoje discipline

Jedna je to od onih inspirativnih drama, a odlučio se Ronning za gotovo klasični sportsko - biografski pristup koji se kao sasvim dobra formula pokazao i na primjeru "Kon Tiki". Zanimljivo je kako su u razmaku od jedva godinu dana snimljena dva filma o podvizima plivačica. Prvi je bio "Nyad" o Amerikanki koja je postala prva žena koja je preplivala od Kube do Amerike, no ipak mi je puno bolji bio "Young Woman and the Sea". Možda i zato što mi je baš ovakav staromodni klasični pristup odgovarao puno više, a zanimljivo je kako je originalno za ulogu Trudy bila angažirana Lily James. No, od inicijalne ideje o snimanju filma pa do početka snimanja prošlo je punih sedam godina, a producenti nisu pogriješili što su glavnu ulogu povjerili Ridley.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka