Brutus - Unison Life [2022]

Brutus
Unison Life
Hassle Records / Sargent House / 2022

Belgijski bend Brutus su 2019. godine objavili svoj odličan drugi albuma "Nest". Sa nestrpljenjem sa očekivao drugi album a onda je došla pandemija i dobro znamo šta je sve pratilo muzičk scenu tih par godina, tako su Brutus svoj treći album "Unison Life" objavili krajem oktobra 2022. godine. Nekako u mnoštvu albuma koji su se pojavljivali nakon pandemije ovaj album se pomalo zagubio, te sam ga ozbiljno počeo preslušavati tek pre par meseci. 

Album "Unison Life" benda Brutus donosi koktel post-hardcorea, post rocka i post metala. Ovaj belgijski trio inače poznat po energičnim i emotivnim nastupima, nastavlja sa stvaranjem kompleksnog i intenzivnog muzičkog materijala.

Brutus  kombinuju teške gitarske rifove sa emotivnim vokalima i intenzivnim ritmovima, te stvaraju kompleksnu muzičku strukturu sa veoma ličnim i emotivno teškim stihovima.

"Unison Life" nastavlja da istražuje teritoriju koju je bend već prethodno uspostavio, ali sa dodatnim slojevima kompleksnosti i dinamike. Album je karakterisan složenim ritmovima i bogatim aranžmanima, gde se gitare kreću između teških rifova i melodijskih prelaza, dok ritam sekcija pruža čvrstu osnovu. Bubnjevi su ključno oružje u stvaranju kontrasta između agresivnih i spokojnih delova pesama.

Gitara Stijna Vanhoegaerdena smenom deonica sa teško distroziranih rifovima i bogatom upotrebom gitarskih efekata stvara jedinstvene  zvučne pejzaže. Bas linije Petera Muldersa su duboke i pulsirajuće, često služe kao most između bubnjeva i gitara.

Vokal pevačice i bubnjarke Stefanie Mannaerts je posebno istaknut detalj zvuka ovog benda. Ona koristi svoj glas za prenošenje širokog spektra emocija, od grčevitih krikova do suptilnih melodija. Ova dinamika pomaže u stvaranju emotivnog naboja pesama, koji je ključan za iskustvo slušanja.