Dark Matter [2024]

Dark Matter
Sezona 1
Apple TV + / 2024
Režija: 
Jakob Verbruggen, Roxann Dawson
Scenario: 
Blake Crouch, Megan McDonnell
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Čim čujem izraz multiversi instantno dobijem proljev jer me to odmah asocira na valjda najprecijenjeniji film posljednjih nekoliko godina "Everything Everywhere All at Once". No, činilo se na početku da bi ova SF trilerska serija mogla sprati ljagu s tog izraza jer u prvih nekoliko epizoda "Dark Matter" je bio iznimno zanimljiv i uzbudljiv. Nažalost, kako je vrijeme prolazilo, tako se i cijela priča o tim bezbrojnim alternativnim svjetovima raspadala, a da je potrajala još epizodu ili dvije više od snimljenih devet, vjerojatno bi to još dodatno otišlo kvragu. S tim bezbrojnim alternativnim svjetovima će ni kriv, ni dužan zaglaviti profesor fizike iz Chicaga Jason Dessen (Joel Edgerton).

Profesor je on na fakultetu, sretno je oženjen ženom galeristicom Danielom (Jennifer Connelly), a imaju oni sina tinejdžera Charlieja. I jedne večeri Jasona će najbolji prijatelj i kolega fizičar Ryan (Jimmi Simpson) pozvati da mu se pridruži u proslavi pošto je osvojio nekakvu prestižnu nagradu. I dok je Jason odabrao obitelj i posvetio se akademskoj karijeri na nekom očigledno ne pretjerano prestižnom fakultetom, Ryan se posvetio znanstvenoj karijeri i došao je do nekih revolucionarnih otkrića. Pozvat će on Jasona da dođe raditi za njega, a ta će ideja i početi kopkati profesora. No, neće on ni stići razimisliti kako treba, a netko će ga oteti i probudit će se on u naizgled posve istom, ali zapravo potpuno drugom svijetu.

Ispostavit će se da je Jasona oteo nitko drugi do li on sam, ali alternativna verzija Jasona iz nekog drugog multiversa, paralelnog svemira koji je nastao prije 15, 16 godina kada je Jason donio najvažniju odluku u svom životu. Stvarni Jason je zbog ljubavi prema ženi odlučio ostaviti znanstvenu karijeru i posvetiti se obitelji, no zato je alternativni Jason donio drukčiju odluku. Ostavio je trudnu Danielu koja je pobacila, a on se posvetio istraživanju i uspio je razviti tehnologiju koja omogućuje putovanje u razne paralelne stvarnosti. I tako će pravi Jason zaglaviti u svijetu alternativnog Jasona dok će se ovaj očigledno shvativši da je pogriješio pokušati ušuljati u njegov obiteljski život.

Pokušat će se stvarni Jason tako uz pomoć partnerice alternativnog Jasona i psihologinje Amande (Alice Braga) vratiti u svoj svijet, no naravno da to neće ići samo tako. Pretvorit će se "Dark Matter" nakon nekog vremena u gotovo pa inceptionovski kaos jer shvatit ćemo da postoje tu bezbrojne alternativne stvarnosti ili kako se to sada pomodarski kaže multiversi. Ideja je ovdje bila dosta zanimljiva iako mi već pomalo idu na živce ti filmovi i serije koji eksploatiraju kvantnu fiziku i njezine teorije. Iako su i Edgerton i Connelly sasvim solidni, s vremenom će se ta u početku intrigantna i zanimljiva ideja razvodniti, a sve će to postati naporno, na kraju i neuvjerljivo, gotovo bedasto.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka