Whitelands - Night​-​bound Eyes Are Blind To The Day [2024]

Whitelands
Night​-​bound Eyes Are Blind To The Day
Sonic Cathedral / 2024

Verovatno jedina nagrada za pisanje o muzici za jednom potpuno neprofitan web magazin je to što konstatno morate da tražite i preslušavate novu muziku. Naravno, ko ima volje i vremena može to i bez pisanja za muzičke portale ili slične hobije, ali na kraju sve se svodi na to da čekate da vam neko drugi pokaže prstom na nešto novo ili zanimljivo na muzičkoj sceni. Britanski bend Whitelands su upravo jedna takva pojava.

Ovaj londosnki bend čine gitarista i pevač Etienne Quartey-Papafio, gitarista Michael Adelaja, basistkinja Vanessa Govinden i bubnjar Jagun Meseorisa. Bend je dobio ime po koledžu na kome su studirali i na kome je Etienne Quartey-Papafio održao svoj prvi nastup, ali je ujedno i referenca da je rasna pripadnost članova benda pomalo neobična za shoegaze, muzički žanr koji je uglavnom, do sada bio karakterističan za belce.

Bend je prvi album „Whitelands“ objavio 2018. godine, a početkom ove godine stigao je i drugi album „Night-bound Eyes Are Blind To The Day”. Ovogodišnji album predstavlja značajan korak u karijeri, i oslikava evoluciju zvuka od indie rocka ka dubljim i introspektivnijim nijansama shoegaze-a. Iako je bend poznat po svojoj energiji i melodičnosti, ovaj album donosi novi nivo atmosfere i emotivnosti. Ovakav zaokret frontmen benda Etienne Quartey-Papafio obja[njava inspiracijom koju je dobio gledajući nastup benda Slowdive.

Night-bound Eyes Are Blind To The Day” se oslanja na klasične elemente shoegaze-a, ali sa modernim pristupom koji dodaje svežinu žanru. Njihov zvuk je bogat i slojevit, sa reverbom natopljenim gitarskim arpeđima i rifovima, i eteričnim vokalima koji stvaraju hipnotičku atmosferu. Pesme poput "Setting Sun" i "Tell Me About It" demonstriraju sposobnost benda da spoji melodične gitarske linije sa dubokom emotivnom iskrenošću.

"Setting Sun" otvara album sa nežnim, ali moćnim zvukom gitare koji postepeno uvlači slušaoca u atmosferu pesme. Vokalne linije su obavijene reverberacijom, stvarajući osećaj daljine i mističnosti. Ova pesma odražava glavne teme albuma, istražujući unutrašnje sukobe i emocionalne dileme.