Northern Comfort [2023]

Northern Comfort
Netflix / 2023
Režija: 
Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Scenario: 
Halldór Laxness Halldórsson, Tobias Munthe, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Zemlja proizvodnje: 
Iceland / UK
Jezik: 
Engleski
6.0
6

Islanđanina Hafsteinna Gunnara Sigurdssona po dobrom sam upoznao prije nekoliko godina u briljantnoj tragikomediji "Under the Tree". Bilo je to jedno od najugodnijih filmskih iznenađenja, nevjerojatno duhovita crna komedija o dvije obitelji iz susjedstva koje će zavadu istjerati preko svih apsurda.

Dakako da sam u međuvremenu zaboravio na njega, a preskočio bih i ovaj film da slučajno nisam shvatio da ga je napisao i režirao upravo on. Nažalost, vjerojatno bi bilo bolje da sam zaobišao "Northern Comfort" jer sve što je tako briljantno funkcioniralo u "Under the Tree", ovdje je prilično promašeno i neduhovito.

Iako je "Northern Comfort" snimljen u islandskoj produkciji, nastupaju u njemu uglavnom britanski glumci i govori se na engleskom jeziku, a ponovno je to crna komedija - tragikomedija koja ne funkcionira ni izbliza tako dobro. Pratimo ovdje skupinu ljudi koje povezuje strah od letenja.

Bolje rečeno to je prava fobija, a poslovna žena Sarah (Lydia Leonard), književnik Edward (Timothy Spall), influencerica Coco (Ella Rumpf) i njen dečko kompjuteraš Alfons (Sverrir Gudnason) pohađaju tečaj oslobađanja tog straha. Završna faza te bizarne škole, tečaja ili čega već je relativno kratki let, a odluka će pasti da putuju baš u Reykjavik. Kad stignu ondje, ispostavit će se da se avion pokvario i zaglavit će oni u glavnom gradu Islanda dok čekaju na povratak kući, a ponovno Sigurdsson tu kombinira humanističku dramu i apsurdističku komediju. Nažalost, ni izbliza dobro kao u prethodnom filmu.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share