Uproar [2023]

Uproar
Blue Fox Entertainment / 2023
Režija: 
Paul Middleditch, Hamish Bennett
Scenario: 
Hamish Bennett, Sonia Whiteman, Paul Middleditch
Zemlja proizvodnje: 
New Zealand
Jezik: 
Engleski
6.5
6

S Novog Zelanda nam stiže coming-of-age humorna drama čija se radnja odvija 1981. godine koju je jedan od suredatelja Paul Middleditch osmislio prema vlastitim iskustvima odrastanja u Wellingtonu početkom osamdesetih. "Uproar" je uz Middleditcha surežirao i maorski filmaš Hamish Bennett, a glavni junak filma je debeli tinejdžer Josh Waaka (simpatični bucmasti dečko iz "Hunt for the Wilderpeople" Taike Waititija je sada odrastao).

Živi on s majkom bjelkinjom Shirley (Minnie Driver) i starijim bratom Jamieom u Dunedinu, a njihov maorski otac je umro prije nekoliko godina. Pohađa on privatnu školu za dječake i mladiće, a odvija se sve to uoči turneje južnoafričke ragbi reprezentacije što izaziva velike kontroverze jer se Južna Afrika zbog apartheida pretvara u izopćenika svijeta.

Bijesne prosvjedi zbog dolaska Južne Afrike, no konzervativni ravnatelj škole podržava odluku da se utakmica između Novog Zelanda i Južne Afrike odigra. Situacija je napeta, ljudi prosvjeduju jer ne podržavaju rasistički režim, a Joshov stariji brat je prije ozljede bio školska ragbi zvijezda. I od Josha se očekuje da nastavi obiteljsku tradiciju i bavi se ragbijem, no pomalo ekscentrični nastavnik Madigan (Rhys Darby) u njemu će prepoznati glumački talent.

Preko mlade aktivistice Samanthe prema kojoj je razvio simpatije, Josh će se uvući i u prosvjedni pokret, a i ostali brojni članovi maorske zajednice podržat će inicijativu da se ta utakmica ne odigra. Morat će Josh tako balansirati između onoga što želi i onoga što se očekuje, a snimili su na kraju Middleditch i Bennett na kraju solidnu coming-of-age dramu koja ipak nije ništa spektakularno.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share