J Mascis - What Do We Do Now [2024]

J Mascis
What Do We Do Now
Sub Pop / 2024

Joseph Donald Mascis Jr. (J Mascis), najpoznatiji kao frontmen benda Dinosaur Jr., je po svemu jedinstvena ličnost na muzičkoj sceni, koja i dalje ne prestaje da me iznenađuje.  Krajnje zlonamerni ljudi bi možda natuknuli da je pravo iznenađenje to što on tokom celokupne svoje karijere, koja traje još od 1982. godine, svira jedno te isto. Naravno, tako nešto je potpuna besmislica, ja bih pre reko da je  kod J Masicsa pravo iznenađenje, kako on sve ove godine uspeva da stvara odličnu muziku, koja još uvek zvuči veoma zanimljivo, sveže i krajnje iskreno, a da pri tome nikad nije previše odstupao od svog autentičnog zvuka.

Sa bendom Dinosaur Jr., J Mascis je nakon njihovo ponovnog okupljanja o originalnoj postavi 2005.godine. sa basistom Lou Barlow-om i bubnjarem Murphom objavio je nekoliko izuzetno dobrih albuma, koji bez problema mogu da stoje rame uz rame sa albumima iz 80ih i 90ih godina, koji su od njih načinili  legende alternativnog rocka.

Pored rada sa matičnim bendom J Mascis iza sebe ima i 4 solo albuma „Several Shades of Why“ (2011), „Tied to a Star“ (2014), „Elastic Days“ (2017) i ovogodišnji „What Do We Do Now“.

Sam Mascis kaže da na solo albuma mesto dobiju one njegove pesme i ideje koje se ne uklapaju u zvuk benda. Na prvu loptu, očigledna razlika između albuma sa bendom i solo albuma. Zvuk na solo albumima počiva pre svega na akustičnoj gitari i samim tim daje pomalo folk prizvuk, za razliku od zvuka benda na kojima grme žestoke distrozirane gitare od kojih vam danima pišti u ušima. Kako sam dva puta gledao Dinosaur Jr. uživo, i oba koncerta su bila fantastična, potpuno sam razumeo zašto se njihova muzika opisuje kao „ear bleeding country“.

Preporuka

share
share