Deca zla (2023)

Deca zla
Sezona 1
Firefly Production / 2023
Režija: 
Ivan Stefanovic, Vladimir Tagic
Scenario: 
Katarina Mitrovic, Bojan Vuletic
Zemlja proizvodnje: 
Srbija
Jezik: 
srpski
8.0
8

Još jedna kvalitetna i uzbudljiva serija stiže nam iz Srbije, a "Deca zla" nastala su prema istoimenom romanu Miodraga Majića, iskusnog pravnika i suca koji se odlučio baciti na pisanje fikcije. Zato i ne čudi da je ova desetodijelna serija kombinacije trailera i sudske drame s minimalnim primjesama okultizma, a korijeni ove priče, shvatit ćemo do kraja, vuku se još iz razdoblja rata. Tijekom svoje pravosudne karijere Majić se vjerojatno nagledao svakakvih slučajeva i vjerojatno itekako dobro zna kako sustav funkcionira tu na našim predjelima. Tako će se i brutalni slučaj ubojstva vodećeg opozicijskog političara Radovana Kovača pokušati zatvoriti što prije.

Udovica ubijenog Mira (Anica Dobra) tvrdi da je vidjela njegovog tjelohranitelja Dragana Pažina (Peđa Marjanović) kako bježi iz dvorišta raskošne vile u kojoj je živio Kovač (nisam još vidio opozicijske lidere koji žive u vilama poput engleske aristokracije, ali dobro). Kod Dragana su pronađene i tenisice s tragovima krvi ubijenog političara kojem je u šaci iz nekog razloga ostavljen zlatnik. Ministar pravosuđa želi da se slučaj zatvori što prije i tjelohranitelj osudi gotovo pa hitnom postupku te će to naložiti i glavnoj državnoj odvjetnici i sucu kojeg, čini se, netko ucjenjuje. Glavna državna odvjetnica pritisnut će tako i svoju zamjenicu Anu Bastu (Milica Janevski), čiji će bivši dečko, beogradski odvjetnik Nikola Bobić (Radovan Vujović) pro bono preuzeti Pažinovu obranu.

Učinit će to nakon što se Pažinov otac ubije, a podsjetit će to Nikolu na slučaj njegovog oca, nekoć uglednog sveulišičnog profesora koji je prije više od 20 godina bio lažno optužen za korupciju. Smjestili su mu i čovjek se nije mogao nositi sa sramotom i gubitkom ugleda te si je oduzeo život pred očima sina, tada tinejdžera Nikole koji kao da je odlučio posvetiti život vraćanju ugleda svoje obitelji. I izmučen je on tip, na lijekovima, alkoholu i travi, autodestruktivac progonjen osobnim demonima, ali s istančanim osjećajem za pravdu koji će shvatiti da se njegovog branjenika želi što prije osuditi. To će mu nakon pritisaka nadređenih potvrditi i Ana čiji će prijedlog da se baš ne trsi previše s gnušanjem odbiti, a kako će vrijeme prolaziti, tako će se činiti da istražitelj Drobnjak (Nikola Kojo) koji je sada u vezi s Anom, zaista smješta dokaze Pažinu.

I možda sve ovo zvuči kao nešto što smo već gledali stotine puta, no iznenađujuće dobro se priča tu razvija i više, manje sve tu djeluje realistično i uvjerljivo. Ta odvratna žabokrečina u kojoj oni na pozicijama mogu što im se poželi, nešto je na što smo već gotovo navikli no razvit će se vrlo brzo priča tu u prilično neočekivanom smjeru. Kakva bi to krimi serija bila da tu nema neke novinarke pa je tako tu mlada Bojana (Jovana Stoiljković) koja će se zainteresirati za ovaj slučaj i pratit će ga za neki svoj treš tabloid. Upravo taj prikaz novinarske strane bio mi je najslabiji dio cijele serije i najnategnutiji jer čisto sumnjam da bi itko od medija ikada dobio pristup disciplinskim sjednicama tužilaštva koje se obično odvijaju u tajnosti. Uz to, konstrukcije koje će osvanuti u njenom tabloidu su mi too much i za srpske tabloide, no možda se varam.

Svejedno, i bez tih sitnih zamjerki "Deca zla" su iznimno uzbudljiva serija u kojoj nema standardnog problema da se radnja nepotrebno razvlači na deset epizoda iako priče ima maksimalno za šest ili osam. Priča se tu gradi jako dobro, tempo i dinamika su dobri i nema tu praznog hoda, a likovi su uglavnom izgrađeni i do kraja možemo shvatiti njihovu motivaciju (dobro, osim razloga zašto bi recimo Ana završila u vezi sa sirovinom poput Drobnjaka, ali ajde). Bila su "Deca zla" na kraju još jedan kvalitetan serijski proizvod iz Srbije.

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.

Preporuka

share