Soft Science - Lines [2023]

Soft Science
Lines
Shelflife Records / 2023

Soft Science dolaze iz Sakramenta u Kaliforniji i iza sebe imaju već četiri albuma, računajući i prošlogodišnji „Lines“.  Do sada su objavili albume „Highs and Lows“  (2011), „Detour“ (2014),  i „Maps“ (2018).  Bend su 2009. godine oformili Katie Haley (vokal), braća Ross Levine (gitara, sintisajzer) i Matt Levine (gitara), kasnije su se bendu pridružili Tony Cale (bubanj, perkusije) i Becky Cale (bas), kao i Hans Munz, koji je zadužen za elektronske elemente muzike ovog benda. Pre benda Soft Science svi pomenuti muzičari su iza sebe imali pristojan muzički staž na nezavisnoj muzičkoj sceni Kalifornije.

Soft Science su počeli sa komponovanjem ovog albuma još 2019. godine. Onda je došla pandemija i sve ostalo čega smo svi mi bili svedoci, pa se rad na albumu prilično odužio te je objavljen tek početkom septembra prošle godine.

Soft Science su tokom karijere kreirali zvuk inspirisan shoegaze bendovima 90ih, kao i britanskim pop bendovima 60ih. Njihov autentični zvuk ima raspon od dream popa što se oslikava u sanjvim vokalima i eteričnom atmosferom u pesmi  “Low” koja otvara album.

Ova pesma, što se opšte atmosfere i zvuka u celini tiče, ne oslikava dominantan ton albuma. Za ostatak albuma se slobodno može reći da čekira sve potrebne boksove potrebne za veoma kvalitetan spoj shoegazea, indie popa i dream popa. Vokal Katie Haley je nežan i sanjiv, gitare braće Levinn pletu veoma dobre shoegaze melodije i praktično čine skelet muzike ovog benda. Ritam sekcija je u potpunosti adekvatna, mada često stičem utisak da je bubanj produkcijom malo gurnut u drugi plan, što je možda pomalo iznenadjenje jer su za produkciji bili zaduženi Tony Cale i  Ross Levinne.

Preporuka