The Rural Alberta Adventage - The Rise & The Fall [2023]

The Rural Alberta Adventage
Paper Bag / 2023

Kanadski bend The Rural Alberta Adventage svoj prethodni album „The Wild“ objavili su još 2017. godine. Onda je usledila pauza od 6 godina, koju su prekinuli prošle godine u oktobru petim albumom  „The Rise & The Fall“.

U međuvremenu, nakon albuma „The Wild“ 2018. godine u bend se vratila originalna članica Amy Cole, umesto Robin Hatch, koja je menjala Amy na albumu „The Wild“.  A onda je nastupila pandemija, izolacija, opšte zatvaranje celog sveta. Tokom tog perioda The Rural Alberta Adventage su radili kao i svi drugi od kuće, održavali probe i sesije preko zooma.  Pored toga Nils Edenloff, gitarista i tekstopisak, kaže da se je tokom tog perioda mnogo češće sedeo pred praznim papirom, nego što su mu reči dolazile. Pokušao je čak i sa upotrebom ChatGPT-ja, kao pomoć pri pisanju tekstoa, ali to ni blizu nije odgovaralo stilu i kvalitetu onoga što je Edenloff stvarao.

Njegovi stihovi su od samog početka bili veoma lični i za njega samog, kao umetnika katarzični.  Nastajali su kao plod njegovog  unutrašnjeg previranja, bola, borbe sa sopstvenim demonima ili pak uticaja njegovog okruženja na njega samog. Pretakanje tako snažnih emocija u reči ne dolazi lako, a svakako se ne može simulirati veštačkom inteligencijom, barem ne još.

Kao rezutat tog pandemijskog perioda bend je 2022. objavio EP sa 6 pesama „The Rise“, koje čine i prvu polovinu ovog albuma.  Ostalih sedam nastalo je u post pandemijskom periodu.

The Rise & The Fall“ je jedan od albuma koji sam poslednjih godina iščekivao sa najvećim nestropljenjem.  The Rural Alberta Adventage su tokom prethodnih, još malo pa dve decenije karijere izkristalisali svoj autentičan zvuk. Od toga ne odstupaju previše ni na svom petom albumu. Nema ni potrebe za tim. Njihova muzika sa godinama samo deluja snažnije i zrelije. Kao dokaz tome može poslužiti baš svaka od pesama sa ovog albuma.

Nije puno muzičara koji na tako prirodan i gotovo čaroban način uspevaju da u svojim pesmama enkapsulišu osećanje nostalgije, čežnje i lamenta, a opet da iz njihovih tonova izbija osećanje topline i nade. Tenor Neilsa Edenloffa ima pravu boju i toplinu za oslikavanje takvih emocija, te njegove vokalne harmonije savršeno prati gitara, te nežne melodije na klavijaturi i prateći vokal Amy Cole, dok je Paul Banwatt svojim gromkin i povremeno frenetičnim ritmovima poput neiscrpnog reaktora energije i snage muzike ovog benda.