Island of Love - Island of Love [2023]

Island of Love
Island of Love
Third Man Records / 2023

Kao i obično kraj godine, pasioniranim slušaocima muzike posluži za prebiranje po onome što se nalazi među nepreslušanim albumima. U mom slučaju to se često počinje u novembru i prelije januar, jer se prva izdanja očekuju tek krajem meseca. Nije razlog lenjost ili nekonzistentnost u preslušavanju muzike, već jednostavno ima toliko toga, da jednostavno počinje fizički da bude nemoguće stići poslušati sve što želim.  Prvo se sluša ono što znam ili ono što dolazi kao snažna preporuka iz pouzdanih izvora. Među albumima koje sam preslušavao tokom prethodnog meseca na prvom mestu bio je istoimeno debi izdanje londonskog benda Island of Love.

Ne mogu da se setim kako je ovo završilo kod mene, da li je stigao od izdavača, ili pak je nabavljen na osnovu preporuke nekog od pouzdanih časopisa, sve jedno, izbegavao sam ga sve do nedavno, pre svega, zbog meni prilično glupavom imena benda. Kada čujete Island of Love, sigurno ne očekujete muziku kakvu ovaj londoski bend isporučuje. Bio sam spreman da čujem neku anemičnu, jeftinu, pop elektroniku. Na moje veliko iznenađenje već na prvim taktovima pesme koja otvara album, “Big Whale” zagrmele su distrozije, usledio je tutanj ritam sekcije i vrištanje gitara.

To me je naravno odmah navelo da malo pročačkam podatke o bendu. Island of Love dolaze iz Londona. U ovom trenutku bend je zvanično trojka koju čine Karim Newble (gitara, vokal), Linus Munch(gitara, vokal) i Daniel Alvarez-Giraldo (bas) dok je bend 2022. godine napustio bubnjar Jimmy Givercin, koji je, uz pomenutu trojicu bio i osnivač benda 2019. godine.

Tokom 2020. godine bend je objavio dva EP-ja. Njihov prvi nastup bio je 2021. godine u londonskom klubu “Blue Basement” čiji vlasnik Ben Swank,  jedan od suvlasnika izdavačke kuće Third Man Records, zajedno sa Jack Whiteom (The White Stripes) i Ben Blackwellom. Odmah nakon tog prvog nastupa Swank je prišao bendu i ponudio im ugovor sa njegovom izdavačkom kućom, čime su Island of Love, postali prvi bend na ovoj etiketi koji dolazi iz Velike Britanije.