Ima dana kada ti stihovi nekih pesama legnu bolje nego čista posteljina posle 12 sati na poslu. Kao npr. ovi: “Days full of rain / Sky's comin' down again / I get so tired / Of these same old blues / Same old song / Baby, it won't be long / Before I be tyin' on / My flyin' shoes”. Reč je o klasiku “Flyin’ Shoes” Taunsa Van Zanta iz 1978, jednoj od onih pesama po kojima dok god si živ pamtiš određeni period života. Kako u današnjoj emisiji slušamo original i dve obrade ovog evergrina, rešio sam da se baš po njenom naslovu zove cela ovonedeljna Gistro FM epizoda. 

Album nedelje je snimio moj omiljeni evropski džezer Paolo Frezu, zajedno sa svojim Devil kvartetom (truba, akustična gitara, kontrabas i bubanj). Putovanje po mediteranskim večerima uz Paolovu trubu i melodije koje nas vraćaju u Italiju šezdesetih, čine se kao idealan izbor za martovske noći. Nijedan album nisam slušao prošle nedelje kao ovaj.

Nova ploča Džeka Vajta sigurno ne spada među najlepše koje je snimio, ali mora mu se odati priznanje na hrabrosti da eksperimentiše sa stilovima i žanrovima. Čuvari vatre garažnog roka su ga ionako odavno otpisali, a ako spadate među one koje radoznalost i glad za drugačijim nije napustila, obratite pažnju na album “Boarding House Reach”. Iako je u pitanju samo još jedan stepenik ka albumu karijere za koji se Džek sprema već godinama, lepo je znati kojim stazama se ovaj kreativni muzičar kreće ovih dana.

Uskoro će biti objavljena kompilacija “Johnny Cash: Forever Words” na kojoj su razni savremeni muzičari uglazbili stihove nikad snimljenih pesama Džonija Keša, a danas slušamo “I’ll Still Love You” u izvođenju Elvisa Kostela. Savršena orkestracija u ovoj dvoipominutnoj baladi.

Trubač Rajan Porter je stalni član pratećeg benda Kamasija Vašingtona, a svirao je i na pločama Nika Kejva, odnosno Kendrika Lamara. Danas predstavljam njegov album “The Optimist” kog je snimio u podrumu Kamasijevih matoraca pre desetak godina. Nošen Kamasijevom slavom, rešio je da ceo album objavi u februaru ove godine. Odatle slušamo epsku temu “Anaya”.

Prošle nedelje su se navršile tri decenije od debi izdanja grupe Pixies “Surfer Rosa”. U pitanju je ploča koja je uticala na mnoge muzičare, a Kurt Kobejn i Pi Džej Harvi su samo neki od njih. Danas slušamo hitove “Where is My Mind” i “Gigantic”. Ni posle 10.950 dana u gitarskoj muzici nije snimljeno mnogo boljih albuma. Evergreen.

Slušamo sjajni novi singl za Terezu Vajman iz grupe Warpaint koji najavljuje njen solo album, a tu su i nove pesme za Okkervil River, aktuelni EP za beogradski bend Halftones, odličan indie/surf rok bend iz Južne Koreje koji se zove Say Sue Me, indie Izraelce Accolective, najnovije izdanje za džez trio The Bad Plus, pesma iz filma “Paradox” Deril Hane, čiji saundtrak potpisuje njen dečko Nil Jang, kao i nešto sa novog albuma Rajlija Vokera.

U današnjoj epizodi su se našli još Džon Denver, Livon Helm, Don Antonio, Džonatan Vilson, Flaming Lips, Black Keys, Massive Attack i mnogi drugi.

Ako nemate leteće cipele, nekad vam današnja Gistro FM epizoda posluži kao zamena za njih i bar na dva i po sata otplovite gde god vam se ćefne.

 

Preporuka

share