Retrograde [2022]

Retrograde
National Geographic Documentary Films / 2022
Režija: 
Matthew Heineman
Scenario: 
Matthew Heineman
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.0
8

U proljeće 2021. godine američke trupe napustile su Afganistan nakon puna dva desetljeća ratovanja u tom stoljećima nemirnom području. Rat u Afganistanu ujedno je i najduži rat u kojem su SAD ikada sudjelovale, a nagrađivani i za Oscara nominirani režiser Matthew Heineman (dokumentarci Cartel Land i City of Ghosts te igrani film A Private War) donosi nam potresnu priču kako su izgledali ti posljednji mjeseci uoči povratka talibana na vlast. I u ranijim filmovima Heineman nas je vodio u neka krizna područja. U Cartel Landu bili su to dijelovi Meksika u kojima se lokalno stanovništvo pokušava organizirati u lokalne milicije kako bi se borili protiv kartela, a u City of Ghosts bilo je to područje tada pod kontrolom ISIS-a.

Stilski je "Retrograde" vrlo sličan jer ponovno je to jedan od onih dokumentaraca u kojima je autor gotovo poput muhe na zidu. On se ne ukljujuče u priču, već samo bilježi ono što se oko njega događa i snima, a mogao bi se ovaj film najjednostavnije opisati i kao doslovno dokumentiranje katastrofe i raspada sustava. Počinje i završava Heineman dokumentarac s potresnim prizorima iz zračne luke kada bezbrojni stanovnici Afganistana pokušavaju dograbiti mjesto u nekoliko posljednjih aviona koji napuštaju zemlju dok talibani preuzimaju vlast. Ima u tim prizorima pregršt simbolike i podsjetilo me to na snimke američkog napuštanja Vijetnama i bezbrojnih stanovnika južnog dijela te zemlje kako se pokušavaju ugurati u posljednji brod koji isplovljava.

I baš kao što su se ti prije gotovo pola stoljeća morali osjećati izdano od strane Amerikanaca, isto su se osjećali i svi ti Afganistanci u proljeće 2021. U početku vidimo tu američke vojnike koji i dalje održavaju krhki mir i obučavaju afganistansku vojsku koja još i djeluje kako-tako organizirano dok su tu Amerikanci koji im čuvaju leđa. U prvom planu je mladi afganistanski general Sami Sadat, zapovjednik vojske zadužen za borbu s talibanima. I djeluje taj čovjek odlučno, sposobno, kao patriot spreman za obračun s talibanima, no jednom kad američkim vojnicima stigne zapovijed za napuštanje Afganistana, postat će jasno što će se dogoditi.

I nakon što su američke zelene beretke napustile Afganistan, prethodno uništivši nevjerojatne količine streljiva, oružja i opreme, Heineman i njegova ekipa ostali su u Afganistanu i bilježili ono što se događa. A ono što se događalo bio je potpuni kaos. Vojska u potpunom raspadu koja gubi bitku za bitkom, talibani koji se iz dana u dan približavaju Kabulu i kao u igrici preuzimaju grad za gradom. I mladi general koji pokušava uvjeriti prvo samog sebe pa potom svoje vojnike da se vrijedi boriti i da sve nije izgubljeno. Kad čovjek pomisli da se 20 godina ratovanja i tko zna koliko poginulih i ranjenih u tom periodu u Afganistanu svelo na nešto takvo, čovjek se mora zapitati koji je uopće bio smisao svega? Zašto se ondje ratovalo tako dugo, samo da bi se puna dva desetljeća kasnije sve vratilo ondje gdje je i bilo?

Recenzija filma preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost.