"Before Sunrise": Jedan od onih filmova koji se pamte

Before Sunrise
Warner Bros. / Columbia Pictures / 1995
Režija: 
Richard Linklater
Scenario: 
Richard Linklater, Kim Krizan
Zemlja proizvodnje: 
USA / Austria
Jezik: 
Engleski, francuski, nemački
9.0
9

Film "Before Sunrise" je jedan od onih filmova koji se pamte. Prvi deo ljubavne trilogije: lepi kadrovi, dinamični dijalozi, briljantna režija, savršena gluma... Dve osobe, njihove ideje, pogled na život, ljubav... Jednostavan i romantičan na svoj način.

Američki reditelj i scenarista Richard Linklater snimio je film, tačnije tri, inspirisan događajem koji se njemu desio. On je upoznao devojku Amy Lehrhaupt, i zaista su proveli celo veče zajedno kao u "Before Sunrise". Njih dvoje su se upoznali u Filadelfiji, u prodavnici igračaka, 1989. godine, on je tada imao 29 godina, a ona oko 20. Iako su proveli noć zajedno, to je bilo sve, a on je kasnije saznao da je Amy poginula u saobraćajnoj nesreći, pre nego što je film izašao. Amyn prijatelj koji je znao za njihovu priču, kontaktirao je Linklatera da mu kaže da je Amy, nakon udesa (9. maja 1994.), preminula. Film i njegova dva nastavka "Before Sunset" (2004) i "Before Midnight" (2013) su veoma hvaljeni i cenjeni, i od strane publike i od strane kritike. Ljubitelji trilogije se kunu u nju, uzdižući je među najbolje koje su izašle u svetu kinematografije. Linklater je scenario napisao zajedno sa Kimom Krizanom, dok je kasting bio obiman: bilo je potrebno devet meseci da Ethan Hawke i Julie Delpy budu izabrani za glumce, a radnja filma se odvija u potpunosti u Beču, u Austriji.

Dvoje mladih, Amerikanac Jesse (Ethan Hawke) i Francuskinja Céline (Julie Delpy), upoznaju se u vozu, a on ima ludu ideju: zašto ona ne izađe s njim iz voza u Beču, i mogu da budu zajedno neko vreme, odnosno do sutradan ujutru, jer Jesse treba da uhvati let nazad za Sjedinjene Države, dok Céline treba da se vrati u Pariz. Ona vrlo brzo prihvata njegovu ideju, a on je neverovatno srećan zbog toga. U sat i po koji sledi, gledamo njih dvoje kako lutaju po Beču, pričajući o svemu... Dakle, radi se o razgovoru dvoje protagonista, tokom kojeg se zbližavaju i zaljubljuju, iako su bolno svesni da se posle izlaska sunca verovatno više nikada neće videti. Film uspeva da bude ubedljiv ponajviše zbog sjajne hemije između Ethana Hawkea i Julie Delpy, a njihov odnos i razgovori su toliko prirodni i spontani da deluju kao improvizacija.

Njih dvoje pričaju o raznim stvarima, temama i iskustvima: roditelji, smrt, muzika, bivši momci i devojke... Sve je to prilično jednostavno, međutim, film ostavlja snažan utisak na gledaoca, i ovo dvoje ljudi će biti teško zaboraviti. Oni upoznaju glumce, gatare, pesnike, barmene. Oni provode neko vreme u crkvi u ponoć, piju vino u parku, dele obrok, ljube se, šetaju... Od prvog razmenjenog pogleda, oni su privučeni jedno drugom. No, osećamo i da vreme brzo prolazi, zora se približava. Kada dođe jutro i dođe vreme rastanka, Jesse i Céline obećavaju jedno drugom da će se ponovo sresti u Beču za šest meseci.

U drugom filmu, "Before Sunset", devet godina kasnije, Celine i Jesse će se ponovo sresti, ovog puta u Parizu, na promociji njegove knjige zasnovane na noći koju su proveli u Beču. Iako su nastavili sa svojim životima, magija te davne noći ih nije napustila. Ethan Hawke i Julie Delpy i dalje imaju istu hemiju koja nas je naterala da ih volimo u prvom filmu, a "Before Sunset" poseduje sve kvalitete svog prethodnika. Reditelj je isti, ali je na scenariju sada trio: Richard Linklater, Julie Delpy i Ethan Hawke.

U trećem filmu, "Before Midnight", prošle su skoro dve decenije od njihovog prvog susreta u vozu na putu za Beč. Naši junaci su sada u braku i imaju decu, i to je sve što ću reći o priči. Linklater ponovo potpisuje režiju, dok su Ethan Hawke i Julie Delpy takođe ponovili čaroliju koja je bila prisutna u prva dva filma, s tim da su oboje još jednom uključeni u pisanje scenarija.

Preporuka