Film "The Oath": Napet i uzbudljiv triler o očajnom ocu

The Oath
RVK Studios / 2016
Režija: 
Baltasar Kormákur
Scenario: 
Ólafur Egilsson, Baltasar Kormákur
Zemlja proizvodnje: 
Island
Jezik: 
Islandski
7.5
7

Finnur je cenjeni hirurg koji radi na klinici u Reykjavíku i on je čovek koji naizgled ima sve. Lepu ženu, dobru platu, divnu kuću i dve ćerke. Jedna je još dete, dok je druga tinejdžerka koja se već iselila iz roditeljske kuće i započela ljubavnu vezu sa mnogo starijim momkom. I ne bi tu bilo ništa loše da taj momak nije sitni diler i narkoman, uz kojeg se i tatina ljubimica Anna navukla na drogu, napustila studije i krenula lošim putem. Kada Finnur shvati u kakvu je nevolju upala njegova ćerka, pokušava da je izvuče, ali ona se svaki put vraća svom dragom.

Kada Finnur jednom prilikom provali u njihov stan, te tamo pronađe veliku količinu droge, svog zeta će prijaviti policiji, nadajući se da će ovaj završiti u zatvoru i da će njegovi problemi biti rešeni. Međutim, to se neće dogoditi, pa Finnur odlučuje da uzme stvar u svoje ruke: prvo će da kidnapuje Anninog momka, a zatim će ga odvesti na udaljeno i zabačeno mesto. U napuštenoj kući će ga držati zatočenog i svaki dan dolaziti na isto mesto, a na poslu i kod kuće će se ponašati kao da se ništa nije dogodilo, ali uznemirenost će se kod njega i te kako pojaviti. Njegova ćerka Anna je u suzama, neutešna i slomljena, a policija ga je pozvala na lagani razgovor. Film "The Oath" je pravi realistični triler o običnom čoveku koji iz očaja i panike budi ono najgore u sebi.

Ovo nije film poput onih u kojima glumi Liam Neeson, koji obično spašava svoju ćerku iz ralja ruske mafije, te ubije na stotine ljudi, nego krajnje realistična priča u koju je vrlo lako poverovati. Finnur nije prvi, a ni poslednji otac koji će podivljati zbog ćerkinog izbora partnera i koji će ovaj problem pokušati da reši onim što mu je inače strano, odnosno nasiljem.

Iz svega navedenog, pitanje je jasno: da li je Finnur otišao predaleko? Čak i ako jeste, većina gledalaca će gotovo sigurno stati na njegovu stranu. Anna nije više toliko klinka, može da donosi sama odluke u svom životu i da se zaljubi u koga želi, toga je verovatno i Finnur svestan, no isto tako je svestan da je nedavno ostao bez oca, i najmanje što želi je da izgubi još jednog člana porodice.

Nekoliko reči o autoru filma. Režirao ga je Baltasar Kormákur (Islandski glumac, scenarista, producent, pozorišni i filmski reditelj), jedan od onih evropskih filmaša za koje se može reći da su ostvarili i sasvim solidnu holivudsku karijeru. Snimio je Kormákur u Americi tri sasvim dobra filma (Contraband, 2 Guns, Everest), ali je ipak svoje najbolje filmove režirao u svojoj domovini. "The Oath" je možda njegov najbolji koji je snimio u karijeri, prikazan na festivalu u Torontu, a u islandskim bioskopima je 2016. godine bio najpopularniji film. Inače, kreator je serije "Trapped" (2015), koja fenomenalno prikazuje prirodnu lepotu Islanda, ali koja je takođe kvalitetna po pitanju priče i glumaca.

Od početka filma "The Oath", pa sve do njegovog završetka, Kormákur uspešno drži mračnu i tmurnu atmosferu, dok se njegova priča o moralu odigrava u hladnom Reykjaviku, čije lokacije izvanredno hvata direktor fotografije Óttar Guðnason. Priču pratimo iz Finnurove perspektive, čoveka koji važi za veoma smirenu osobu, a u ono što će se zapetljati, verovatno nikada nije ni sanjao da je moguće.

Preporuka

share